Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджет, избор на председател на 49-ото НС и безплодни политически консултации - обзор на седмицата

Снимка: БГНЕС - архив

Служебното правителство пренаписа проектобюджета си като заложи двойно по-висок от първоначално предвидения дефицит, в размер на 6,4% от брутния вътрешен продукт и едва 1,8% ръст на икономиката. Рекорден за последните 20 години недостиг в хазната от 12 млрд. лв., за да се запазят преференциалните данъци за бизнеса и увеличението на пенсии и заплати. Цената - нов дълг от 13 млрд. лв.

За 24 часа приключиха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарните партии, от които се разбра, че все по-невъзможно изглежда съставянето на редовно правителство. 

Светлата седмица на Възкресението отприщи политическия живот в страната, но не и пътя към решаването на политическата криза.

Народното събрание откри първата си сесия с избора на председател, а ротацията се оказа максималния възможен компромис между двете най-големи в Парламента. Номинираният от ГЕРБ-СДС, Росен Желязков седна на председателския стол, а "джентълменско споразумение" остави Никола Минчев от "Продължаваме Промяната-Демократична България", в изчаквателна позиция.

България въведе временна забрана за внос на украинско зърно от Украйна.

Инфлацията отстъпва, но продължава ръстът в цените на храните. 

Чуйте подробности за най-важните новини от седмицата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на ЕНП Манфред Вебер

Обрат: ЕНП обсъжда отмяна на забраната на коли с бензинови двигатели от 2035 г.

Европейската народна партия смята да обсъди в близките дни идеята за отмяна на забраната на колите с бензиновите двигатели в ЕС от 2035 г. Това заяви пред "Политико" председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.  "Забраната беше грешка", сподели той. Отмяната изглежда все по-вероятна предвид надигането на крайната..

публикувано на 11.06.24 в 09:11
Добри Митрев

Добри Митрев, БСК: Резултатите от изборите са не шамар, а юмрук

Резултатите от изборите са не шамар за политическата класа, а по-скоро юмрук , който показва, че така повече не може. Това заяви пред БНР Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара. Няма политически стабилна държава, която да е икономически нестабилна , подчерта той. Любомир Стефанов: За да рестартира нормалността,..

публикувано на 11.06.24 в 08:54

Съветът за сигурност на ООН одобри предложена от САЩ резолюция за спиране на огъня в Газа

Съвeтът за сигурност на ООН одобри предложена от Съединените щати резолюция за спиране на огъня в Ивицата Газа. Общо 14 държави подкрепиха документа, а Русия се въздържа. Резолюцията е в подкрепа на предложението за прекратяване на войната, представено от американския президент Джо Байдън и в нея се призовава за освобождаване на пленените..

публикувано на 11.06.24 в 08:36
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: На евроизборите избиха процеси, които бяха арогантно пренебрегвани

"Тези процеси не са нови. Те се зараждаха в продължение на няколко години, но бяха доста арогантно пренебрегвани от управляващите в европейските институции и страните членки .  Тези сигнали бяха много силни, но за пореден път в Брюксел най-вече си затвориха очите за тях. И те избиха в европейските избори ." Този прочит на отминалия вот за..

публикувано на 11.06.24 в 08:32
Изглед към сградата на британския парламент

Рекорден брой кандидати на изборите на Острова

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли. Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година...

публикувано на 11.06.24 в 08:29
Алвисе Перес

"Партито свърши" - антисистемен крайнодесен испански политик влиза в Европарламента

Резултатът на нова партия, наречена на "Партито свърши", e голямата новина от евроизборите в Испания. Те бяха спечелени от опозиционната консервативна Народна партия, които ще имат 22 евродепутати - с двама повече от управляващите социалисти на премиера Педро Санчес. Испания има общо 61 представители в Европарламента. "Партито..

публикувано на 11.06.24 в 08:21

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място..

публикувано на 11.06.24 в 08:13