Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЕМЕСТА: пловдивските герои ТДК с нов албум и концерт в НДК

| обновено на 26.04.23 в 12:55


В сърцето вие океан, а в ушите звучи НЕМЕСТА - наскоро излезлият нов албум на ТДК. По не толкова стара, но вече установяваща се традиция, повикахме за обяснения по-голямата част от виновниците за случилото се. 

Този път се отзоваха Никола Николов (вокали), Росен Петров (бас), Жаклин Дишлиев (китара) и Здравко Дочев (барабани), за да говорят за новото им 6-песенно отроче и предстоящия концерт в подкрепа на албума – на 27 април от 19.00 ч. в Зала 6 на НДК.


Хващаме се първо за отрочето.

Никола: „В даден момент ние трябваше да си дадем сметка къде точно се намираме. През изминалите 3 години – от излизането на последния ни албум „Успех“ досега си мислехме, че трябва да си поставим някаква доста сериозна цел за това как ще се развива музиката, която правим – нещо, на което досега не сме обръщали толкова внимание досега.“

Гърлото на ТДК продължава: „Имаше множество събития, които сполетяха всеки един от нас, най-вече в интимен план. Всичко това е се е отпечатало върху 35-те минути на НЕМЕСТА. Красиво е, че всеки от нас до голяма степен е доволен от това, което се случи.“


неМатериалния катализатор на обидата и озоваване в Канада

На 27 септемри 2021 г. една жена, която е доста важна за този албум, просто се обръща към Никола с думите: „Мислиш ли тази банда един ден да почне да вади пари?“

Никола: Това доста ме обиди. До днес си мисля…как може да ми зададеш този въпрос, човешко ли е изобщо?! Тази банда никога няма да вади пари, това никога не е било основната цел на групата. Но пък това ни подтикна да използваме абсолютно целия социален капитал, който имаме, и да се озовем в Канада.

Там е записан и албумът НЕМЕСТА, за 16 дни при продуцента им Джеси Гандър (Rain City Recroders). Джеси работи с групата и в предишния им албум - Успех - записан в читалището на варненското село Добрина. Според Никола,  ежедневието, с което е пропит НЕМЕСТА, е изисквало откъсване от средата и поставянето на музикантите в непозната обстановка.

Изненада! Между белия бус на надеждата и „спасение няма“

Минава време, новият албум на ТДК вече звучи и се удря в ухото на слушателя. Как реагира обществото на това?

Никола: В началото хората бяха изключително ентусиазирани за НЕМЕСТА, след това една част бяха изключително объркани и сега за тези, които слушат албума по-често, той започва да попива постепенно в тях. Изненадата е най-сериозната емоция, която е стигала до нас.


Разкази от Ванкувър: „Пролетта на рамото ми кацна дива и зелена“

Гладко ли минаха записите на албума във Ванкувър? Отговаря Джей, китаристът на ТДК: Всеки от нас избираше как да прекара свободното си време покрай процеса на записване. За себе си го бях приел като мисия – просто да присъствам на всеки един процес от извличането на всеки един тон от инструментите на моите съмишленици. Беше истинско удоволствие.

Нещо специално в звука на китарите?

Джей: Зaради голямото разстояние нямаше как да пренесем целaта техника, с която по принцип разполагаме. Трябваше да наемаме техника на място. Продуцентът ни Джеси каза: имам студио, имам техниката, имам и хората, идвайте! Залагахме на експерименти със звука на момента. Това е най-яката част, защото правиш нещо супер спонтанно върху палитра от познато за теб самия. Вкарваш му някакъв тип нов живот, който е ценен и истински само в онзи момент.

Албумът НЕМЕСТА според китариста на ТДК Джей:

Този албум е трагикомедия. Той представлява някакво пиршество, тържество над това, което е излязло от „Успех“. НЕМЕСТА е абсолютно логичен и рефлектира на един период, който сега ни помага да си дадем сметка кои сме и какво всъщност празнуваме.

Сутрин щом станеш, погледни росата, там ще намериш моите сълзи

Албумът НЕМЕСТА е пропит с мъка, пропит е и с много метафори. Зад метафорите се крие истината, а зад директните текстове се крие метафората.

Ако трябва да има някакъв епитет, който да е адекватен за този албум, то това е „изненадващ“.

Нищо изненадващо обаче в това, че цялото интервю с Никола Николов, Росен Петров, Жаклин Дишлиев и Здравко Дочев от ТДК можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59