Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокорейският президент пя песента "Американски пай" на тържествена вечеря в Белия дом

Джо Байдън с южнокорейския си колега Юн Сук-йол в Белия дом, 26 април 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Президентът на Република Корея Юн Сук-йол се оказва, че умее да пее добре, съобщават световните осведомителни агенции.

Той е гост на Вашингтон от 24 до 30 април на първото официално държавно посещение на южнокорейски лидер в САЩ от повече от десетилетие, посочва БТА.

В края на тържествената вечеря в Белия дом в сряда, президентът Джо Байдън, първата дама Джил Байдън, президентът Юн и съпругата му Ким Кеон-хи се преместиха от Източната стая в Официалната трапезария за развлекателната част на вечерта, която включваше поредица от професионално изпълнени мелодии от бродуейски мюзикъли.

След като звездите на Бродуей Норм Люис, Лий Салонга и Джесика Воск изпяха няколко хита, включително избрани песни от „Клетниците“ и „Весело момиче“, Джил Байдън обяви специален поздрав: изпълнение на хита „Американски пай“ („American Pie“), любима песен на Юн. С това обаче концертът не приключи. Когато певците приключиха, президентът Байдън и президентът Юн излязоха на сцената и Байдън покани Юн, заради любовта му към песента, да я изпее сам.

По-рано Байдън и Юн Сук-йол обявиха, че в отговор на постоянната ядрена заплаха от страна на Северна Корея страните им са сключили споразумение, което включва планове за разполагане на американски ядрени подводници на док в Южна Корея за първи път от повече от 40 години, подобряване на съвместното обучение и обмен на информация.

Южнокорейският лидер е разговарял и с милиардера и главен изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск.

Двамата са се срещнали по искане на Мъск, който изтъкнал пред Юн, че Южна Корея остава един от най-добрите кандидати за гигафабриките на американския производител и, че той лично планира посещение в азиатската държава.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32
адвокат Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Очакваме провокации на "София прайд филм фест"

Започна 14-тото издание на "София прайд филм фест". Прожекциите са в Дома на киното. " Изкуството отразява най-добре болката на хората ", отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие".  "Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате..

публикувано на 06.06.24 в 10:31

Правителството дава 3,3 млн. лева на три храма

Правителството отпуска близо 3,3 милиона лева за три храма. За ремонт, реставрация и възстановяване на храм "Св. Кирил и Методий" в град Свищов са одобрени 2,7 милиона лева. За храм-паметник "Св. Рождество Христово" при Шипченския манастир са предвидени 500 000 лева, а за ремонт на храм "Рождество Богородично" в село Гигинци, община Брезник, се..

публикувано на 06.06.24 в 09:59