Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След три тура в градския парламент

Кай Вегнер беше избран за кмет на Берлин

Начело на германската столица застава представител на ХДС

Кай Вегнер след церемонията по полагане на клетва в пленарната зала в Берлинската камара на представителите, 27 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Берлин назначи първия си консервативен кмет от повече от две десетилетия насам, след като християндемократите (ХДС) се наложиха над управляващата лява коалиция. 50-годишният Кай Вегнер, бивш застраховател, израснал в градския квартал Шпандау, положи клетва като кмет след гласуване в местния парламент, което потвърди назначението му. От ХДС и ГСДП заявиха, че искат да дадат приоритет на строителството на жилища и на достъпния живот, тъй като цените на наемите в столицата са се покачили.

След три тура на гласуване в градския парламент, начело на германската столица застава представителят на ХДС, предава ДПА.

След като на първите два тура не му достигаше малко, за да получи одобрението на местните парламентаристи, на днешното тайно гласуване Вегнер събра 86 гласа, точно толкова, колкото са мандатите на ХДС и коалиционните им партньори от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в местния парламент.

Против кандидатурата на Вегнер гласуваха 70 местни парламентаристи. Впоследствие парламентарната група на "Алтернатива за Германия" (АзГ) обяви, че на третия тур е подкрепила консервативния кандидат.

На първи тур политикът от ХДС събра 71 гласа, на втория 79 - при необходими 80, за да управлява Берлин. Представителите на ХДС и ГСДП се обвиниха взаимно за проваленото избиране на Вегнер при първите две гласувания.

Коалицията между християн- и социалдемократите беше образувана след повторното произвеждане през февруари на изборите за местни органи на самоуправление в Берлин, състояли се през 2021 г. Това стана, след като съдът касира вота отпреди две години на основание, че са били допуснати немаловажни нарушения в изборния процес. След повторните избори първа политическа сила стана ХДС.

Така Вегнер днес стана първият кмет на Берлин от християндемократите от 20 години. Той ще бъде първият кмет на Берлин от ХДС след Еберхард Дипген, който управляваше столицата до 2001 г. Новото коалиционно управление на консерваторите и социалдемократите заменя коалицията между ГСДП, "Левите" и Зелените, която беше на власт в германската столица от 2016 г.

В навечерието на днешния вот в редиците на социалдемократите избухна несъгласие, тъй като по-младите им представители отказваха категорично да подкрепят Вегнер.

Гласуването сложи край на управлението на Франциска Гифай, която става сенатор (министър) по икономическите въпроси. В Берлин, който според федералното устройство на Германия има статут на отделна провинция, министрите в регионалното правителство се наричат сенатори, а общинският съвет (местният парламент) се нарича Сенат, кметът от своя страна е председател на Сената и ръководител (премиер) на провинцията.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата в Ловеч разследва случай на побой край Карлуково

Прокуратурата в Ловеч разследва случай, при който край луковитското село Карлуково двама мъже са нанесли побой над шофьор на автобус, превозвал туристи, сред които и деца. те са задържани, но от държавното обвинение са внесли искане в съда за постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража“. На шофьора А. А. е била причинена средна телесна..

публикувано на 26.06.24 в 18:13

Русия отново нанесе удари в Харковска област на Украйна

Руските сили отново нанесоха удари по украинската Харковска област. Има ранени. В същото време Кремъл обяви, че руските сили са свалили десетки украински дронове и пускови установки HIMARS. Девет души са пострадали в резултат на руски удар по жилищен район на град Дергачи в Харсковска област, съобщи в "Телеграм" управителят на областта Олег Синегубов...

публикувано на 26.06.24 в 17:46
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но не и същността ѝ

Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но няма да се промени същността ѝ . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Зелената сделка ще получи някакво друго име , за да не се асоциира със Зелената партия, която не е много успешна в момента, в долна..

публикувано на 26.06.24 в 17:29
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06