Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат задължителен тест за наркотици на шофьори, участвали в ПТП с пострадал човек

В момента тестът е задължителен само за алкохол.
Снимка: БГНЕС, архив

Шофьори, които са станали участници в пътен инцидент с пострадал човек, задължително ще бъдат тествани за наркотици на място или ще бъдат изпращани за медицинско изследване. Това предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане.

Към момента правилата за установяване на употреба на алкохол и наркотични вещества предвиждат при произшествие на пътя полицията да провери водачите за алкохол, а при необходимост – и останалите участници в инцидента.

Тестът за наркотици или изпращането на шофьор за медицинско изследване за такива вещества се правят при необходимост, което според мотивите в проекта за промени създава предпоставки за разнопосочно прилагане.

Предлага се и нов текст в наредбата – когато даден водач се изпраща за лабораторно изследване за установяване на употреба на алкохол или наркотици, контролните органи трябва да го предупредят да не консумира посочените до взимане на биологичната проба.

Идеята е да не бъде повлиян резултатът от изследването.

Общественото обсъждане на предложените промени продължава до края на май.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07

Последен ден за регистрация на социологически агенции за проучвания в деня на вота

Днес е последен ден за регистрация на социологическите агенции, които ще извършват проучвания "на изхода" на 9 юни - според хронограмата на Централната избирателна комисия. Резултатите от проучванията се оповестяват не по-рано от 20 часа на изборния ден и не преди обявяване края на изборния ден от ЦИК. Резултатите от допитвания до..

публикувано на 01.06.24 в 09:58
Широка лъка

В Широка лъка започва националния фолклорен конкурс

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе днес и утре. Организатор е Националното училище за фолклорни изкуства. Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година...

публикувано на 01.06.24 в 08:56