Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ниланджан Баник: За да се води световната търговия в китайски юани, ще отнеме поне 25-30 години

"С всички санкции, които налагат на Китай, САЩ се опитват да гарантират, че икономиката им ще остане водещата в света"

Снимка: БТА

В борбата за глобална икономическа доминация Китай се опитва да удари Съединените щати чрез ограничаване на търговията на петрол в долари.

Събитията от последната година - откакто започна войната в Украйна - превърнаха това в ускоряваща се тенденция. Някои от членките на петролния картел ОПЕК също вече дадоха съгласието си за търговия и в китайска валута.

Залязва ли петродоларът и изгрява ли петроюанът?

Всъщност, петродоларът не е реална конвертируема валута, а термин, с който се отбелязват приходите на страните-производителки в американската валута. Още от 70-те години те започват да търгуват ценната си суровина в щатски долари и да държат постъпленията си в американски банки, с което доларът утвърждава позициите си на световна валута.

Отдръпват ли се от долара страните-износителки на петрол, начело със Саудитска Арабия, и защо?

Професор Ниланджан Баник, преподавател по международна търговия в университета Махиндра, Индия, следи отблизо процеса, който силно засяга и неговата родина.

Припомняме един кратък архивен цитат: 

"Трябва да запазим позицията на американския долар като стожер на паричната стабилност по света", казва 37-мият президент на Съединените щати Ричард Никсън, който в началото на 70-те години на миналия век слага край на фиксирания курс на долара към златото и подписва споразумение със Саудитска Арабия - тогава най-големия производител на петрол в света - че черното злато ще се търгува само в американска валута. Няколко години по-късно икономистите въвеждат термина "петродолар" - тоест съвкупността от постъпления от продажбата на суров петрол в полза на държавите-износителки на тази суровина.

"Какво се случи в онези години - заради петролното ембарго цената се покачи. Тогава американският президент Никсън се обърна към Саудитска Арабия и им предложи да търгуват суровината в щатски долари. Заедно с това дойде обещанието да държат печалбите си от продажбата на петрол в американски банки, които са най-сигурните на света. Именно така доларът се превърна в световна валута".

Думите са на професор Ниланджан Баник, който преподава международна търговия, пазари и развиващи се икономики в университета Махиндра в Индия. Ако попитате американски икономист или финансист идва ли краят на доминацията на долара, най-вероятно ще получите само пренебрежение. И ако Западът е безкрайно свикнал с долара като световна валута, на Изток не една и две страни търсят вариант за подкопаване на силата му и за възход на собствените си валути. Руската война срещу Украйна и последвалите санкции сложиха отново темата на масата. Всички погледнаха първо към Китай.

"Ако пак се върнем към историята, в началото на XX и по-голямата част от XIX век, тогава световната валута е британският паунд. На щатския долар му трябваха около 70 години, за да го измести от върха. Опитвам се да кажа, че за да се води цялата или поне по-голямата част от световната търговия в китайски юани, ще отнеме поне 25-30 години, ако не и повече".

Според професор Баник този период може да е и много по-дълъг - заради плаващите курсове на различните валути, които могат бързо да се превърнат в сериозни обезценки.

"Юанът не е фиксиран към никоя валута, която се търгува широко по целия свят. Също така проблемът с китайската икономика е капиталовият контрол. Ако искам да изтегля парите си в местна валута и да ги използвам в чужбина, не мога да го направя. Освен това курсът на китайския юан е изключително плаващ. Никой не иска да търгува в нестабилна валута.

Често говорим за възможността да има обща валута на БРИКС. Тук отново възниква същият проблем. С какво ще бъде обезпечена тази валута? В този съюз са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Най-голямата икономика сред тези държави е китайската и съвсем логично Пекин би казал, че иска да обвърже тази обща валута с курса на юана. Но не мисля, че Индия би се съгласила с подобно обвързване. Дори по тази точка няма разбирателство".

Само че страните от Залива, където са и най-големите петролни залежи, не отхвърлят идеята за търговия в китайски юани. Експертите вече заговориха за „петроюан“ и ако добавим геополитическия нюанс и сложните отношения със Съединените щати на всяка от износителките на петрол от ОПЕК, облаците над американския долар като че ли се сгъстяват?

"Наистина те се съгласиха да търгуват и в китайска валута, но това решение е следствие на политиката на Съединените щати и Европа за увеличаване на дела на зелената енергия в икономиката. Така Саудитска Арабия, Иран, Ирак и другите производителки на петрол трябва да си намерят нови пазари. Това е причината те да се съгласят да търгуват с юани, но тъй като по света няма сериозно търсене на тази валута, те се опитват да намерят вариант, който все пак може да бъде заменен за долари. Такъв е саудитският риал".

Докато на Запад зелените политики имат реално значение, в държави като Русия и Индия те са на заден план. Потреблението на руски петрол в Индия се увеличи многократно след наложените санкции на Кремъл. Всъщност Индия и Китай купуват 90 процента от руския нефт и не признават наложения му ценови таван. Казано по друг начин, Делхи е сред по-близките партньори на Москва, която става все по-затворена, с ключови банки без достъп до системата SWIFT и е ограничена от редица други санкции, наложени й заради бруталната руска война срещу Украйна. Следва логичният въпрос - защо не търговия в местни валути - рубли и рупии, за каквато имаше официални разговори между двете държави.

"Руските банки и руските политици се сдобиха с твърде много рупии. Сега обаче те се чудят какво да ги правят, защото има ограничен брой потенциални партньори за търговия в индийска валута. Същото се отнася и за фирмите, които изнасят рафиниран петрол към Русия. Те се чудят какво да правят с рублите, с които е платена продукцията им. Ето защо двете държави решиха да търгуват не в долари, а в дирхами - валутата на Обединените арабски емирства.

До това решение се стигна, защото нито рупията, нито рублата, особено руската рубла, са фиксирани към някоя от търгуваните в световен мащаб валути. 60 процента от международните валутни резерви са в долари, а 20 процента - в евро. Около 3 на сто са в британски лири, а 5,5 на сто - в японски йени. Ако сравним с китайския юан, международните резерви в тази валута са 2,8 на сто. Никоя държава не иска да търгува с валута, която не е обвързана с някоя от т.нар. твърди валути".

"Твърди валути" се наричат тези, които се определят като дългосрочно стабилни и се използват на международните пазари. Ако се върнем към доминацията на долара и широката му употреба в глобалната търговия, подплатена исторически със сделката на Никсън и Саудитска Арабия, можем да очакваме бавен залез на петродолара, според професор Баник. Но светът се развива и след време не черното злато ще е ключово за глобалната икономика, а друга суровина или компонент - тогава коя ще е водещата валута?

"Сега не петролът, а чиповете са от изключителна важност за икономиката. С всички санкции, които налагат на Китай, Съединените щати се опитват да гарантират, че икономиката им ще остане водещата в света"смята професор Ниланджан Баник, преподавател в университета Махиндра в Индия.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22

Световните лидери осъдиха нападението срещу премиера на Словакия

Президентът на Словакия Зузана Чапутова , чийто мандат изтича, остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя на родината ѝ.  Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент"...

публикувано на 15.05.24 в 20:03