Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган съобщи за ликвидирането на лидера на "Ислямска държава"

Турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското разузнаване е ликвидирало предполагаемия ръководител на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу ал Хусеин ал Курейши, съобщиха световните агенции, като цитираха изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Националната разузнавателна агенция на Турция от дълго време следеше главатаря на ИД Абу ал Хусеин ал Курейши. Това лице беше ликвидирано вчера в Сирия в резултат на операция, проведена от турското разузнаване", заяви Ердоган снощи, уточнява БТА.

Турският президент добави, че неговата страна ще продължи да противодейства на терористичните организации, "без да прави разлика между тях".

На 30 ноември миналата година Пентагонът обяви, че е ликвидирал в Сирия бившия лидер на ИД Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши. Според изявлението на американските военни той е бил убит при операция, проведена в южната част на страната от бойци на контролираната от Турция Сирийска свободна армия.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзитпол: Шестима български евродепутати в групата на ЕНП

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия в Европарламента, сочи оповестеният екзитпол за страната ни. По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на ДБ.  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" - 5 на брой, от които 3-ма от ДПС и 2-ма от ПП. Двама български евродепутати ще..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка

" Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка на тези избори . Това не прилича на политическа криза, а на криза на демокрацията".  Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  "Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7% И допълни:  "ГЕРБ-СДС ясно..

публикувано на 09.06.24 в 20:32

Екзитпол на "Галъп" към 20 часа: ГЕРБ-СДС - 26,7%, ПП-ДБ - 15,5%, ДПС - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера остават..

публикувано на 09.06.24 в 20:23

Крайната десница печели терен на евроизборите в Германия, Австрия и Нидерландия

Кандидатите, представляващи крайната десница, вземат най-много места в Европейския парламент от Германия, Австрия и Нидерландия, сочат оповестените екзит полове преди малко. Победа за Австрийската партия на свободата на евровота, сочат първите прогнозни резултати В Германия те са посочени като необвързани и имат 19 мандата, в Австрия са на..

публикувано на 09.06.24 в 20:21

Три социологически агенции: ГЕРБ-СДС – победител на вота

ГЕРБ-СДС е победител на вота днес. Това сочат данните на социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс". Според екзитпол на "Тренд" за ГЕРБ-СДС  са гласували 25,8% от упражнилите правото си на вот, за ПП-ДБ - 15,5%, за ДПС - 14,7%, за "Възраждане" - 14,2%, за БСП - 8,9%, за ИТН - 6,5%, за  "Величие" - 3,2%, за "Синя България"..

публикувано на 09.06.24 в 20:20
Бойко Борисов

Борисов: Не виждам как ще се състави правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави под съмнение шансовете за съставяне на правителство след поредните предсрочни парламентарни избори при гласуването си малко преди обед: "Аз не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС. ПП-ДБ могат само с "Възраждане" и БСП от това, което разбирам. Не могат пък с ГЕРБ и ДПС...

публикувано на 09.06.24 в 20:11

Пеевски: Хората заслужават ново начало

"На този етап не виждам възможност. След резултатите, тогава вече мога да ви кажа". Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от предсрочни избори преди две години..

публикувано на 09.06.24 в 20:03