Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция на 1 май: На протест за Деня на труда и срещу приетата пенсионна реформа

На протестното първомайско шествие в Ница, Франция, 1 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция традиционните манифестации за Деня на труда се превърнаха в поредния протест срещу вече приетата пенсионна реформа. Отново стотици хиляди излязоха на улицата в цялата страна. До напрежение и намеса на силите на реда се стигна в Париж, Лион и Нант, като на места полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие. Най-малко 108 полицаи са ранени, 291 души са арестувани, предаде АФП.

Според данни на френските синдикати 2,3 милиона души са участвали в първомайските демонстрации и в протестите срещу пенсионната реформа в цяла Франция днес, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве. Според данни на френското вътрешно министерство участниците в демонстрациите и протестите са били 782 000.

Надпис: "Макрон, оставка" се издигна върху статуята на Площада на Републиката в Париж, откъдето следобед потегли многохилядно шествие, водено от профсъюзни и опозиционни лидери. "Не се отказвайте! (...) Ще си възвърнем пенсионирането на 60 години" - заяви от трибуната Жан-Люк Меланшон, водачът на крайнолявата партия "Непокорна Франция". Той се обяви и против конституцията на Петата френска република.

Над 30 души бяха задържани още в началото на митинга. Съдът разреши наблюдение с дронове над Париж и други градове, но дори и при тези мерки не бяха избегнати безредиците. Напрежението ескалира. Полицията се опитваше да отблъсква групи от анархисти, които изпреварват първомайското шествие, като чупят витрини и провокират полицаите.

Сериозни инциденти, палежи на автомобили и грабежи на магазини е имало и в Лион и Нант. Има пострадали сред манифестантите и служителите на реда.

Денят на труда е повод за синдикатите и опозицията да дадат нов тласък на борбата си срещу политиката на президента Макрон, който се опитва да продължи диалога с посещения из страната.
Франс прес отбелязва, че днес за първи път от 2009 година всичките 8 големи синдиката във Франция са се обединили в един протест.

Министър-председателката Елизабет Борн обяви насилието от страна на част от демонстрантите за "неприемливо".


Мнозинството от протестиращите обаче нямаха нищо общо с насилието. За 72-годишния  пенсиониран инженер Даниел Клабек правителството трябва да отстъпи пред исканията на протестиращите: "Аз вярвам в демокрацията и си казвам, че наистина вече много дълго време продължава твърдото противопоставяне - 80 процента от хората са срещу пенсионната реформа. Правителството трябва да откликва на общественото мнение4 ,каза Клабек.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. А спечелилата и парламентарните, и..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен пехотен полк и в други военни формирования. Церемонията днес бе тъжна, може би и заради..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност...

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея Живеещи в центъра на столицата протестираха срещу изграждане на велоалея Протестиращи..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес, а също и 20 години от голямото разширяване. Можем да кажем, че Европа диша с двата си бели дроба -..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва да водим всеки ден, за да я запазим", отговори Николай Денков на въпрос на БНР има ли опасения, че..

публикувано на 09.05.24 в 19:08