Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмично примирие в Судан, няма гаранции, че ще се спазва

Стотици хиляди хора се опитват да напуснат Судан пред последната седмица
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на враждуващите армия и паравоенни сили на Судан се споразумяха за седемдневно примирие от 4 до 11 май в телефонен разговор с президента на Южен Судан Салва Киир, съобщи южносуданското външно министерство, предаде АФП.

"Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагло се договориха за седемдневно примирие от 4 до 11 май", се казва в изявление на министерството.

Двамата мъже също така "се споразумяха да определят представители за мирни преговори, които да се проведат на място, избрано от тях", се казва в изявлението.

Нито едно от предишните примирия не беше спазено от воюващите страни.

В резултат на боевете, започнали на 15 април, загинаха над 500 души, главно в Хартум и Западен Дарфур, а хиляди бяха ранени, според широко занижената оценка на броя на жертвите.

Според ООН конфликтът е довел страната, която е една от най-бедните в света, до "истинска катастрофа".

Милиони суданци, които не могат да си позволят завишените цени, необходими за бягство, са се скрили в домовете си с намаляващи количества храна и вода и чести прекъсвания на електрозахранването.

Бурхан и Дагло, които се изправиха един срещу друг след военния преврат през 2021 г., провалил демократичния преход в Судан, неколкократно нарушаваха прекратяването на огъня, а в неделя удължиха последното със 72 часа.

Експертите са единодушни, че примирията до голяма степен се обявяват, за да се даде възможност за евакуационни коридори и разговори с посредници.

Въпреки че чужди държави са помогнали на хиляди свои граждани да избягат по въздух, суша и море, най-малко 75 000 суданци са вътрешно разселени, а над 50 000 вече са избягали по суша в съседни страни, съобщиха ООН и други агенции.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Макрон и Шолц изразиха загриженост за закона за чуждестранните агенти в Грузия

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц изразиха загриженост по повод ситуацията в Грузия, след като грузинският парламент одобри закона за "чуждестранното влияние", предаде АФП. Парламентът в Тбилиси прие закона за чуждестранните агенти Двамата лидери определят решението като отдалечаване от европейския път на..

публикувано на 19.05.24 в 16:43
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50