Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещение в Хага, където се намира Международният наказателен съд:

"Всички искаме да видим различен "Владимир" тук, в Хага, този, който заслужава да бъде санкциониран за престъпните си действия тук, в столицата на международното право“, посочи Зеленски, визирайки Путин.

"Сигурен съм, че ще видим това да се случи, когато спечелим, и ние ще спечелим“, каза той и добави: "Който води война, трябва да получи присъда".

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна. Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна. Русия отхвърля юрисдикцията на Международния наказателен съд и отрича да е извършвала зверства в Украйна.

"Агресорът трябва да почувства цялата сила на справедливостта. Това е нашата историческа отговорност", каза още Зеленски в речта си в Хага.

"Само една институция е в състояние да отговори на първоначалното престъпление, престъплението на агресията: трибунал. Не някакъв компромис, който ще позволи на политиците да кажат, че случаят е уж приключен, а истински, наистина истински, пълноправен трибунал"


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед към Акропола в Атина.

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии.  Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в..

публикувано на 14.05.24 в 11:49
Димитър Радев

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза докладът за конвергенция. Това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата криза е основна причина за забавянето на страната ни, посочи Радев. Българската народна банка и банковият сектор ще бъдат..

публикувано на 14.05.24 в 11:19
Руското военно министерство

Пореден арест за корупция в руското МО

Началникът на главното управление за кадри в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов е задържан за корупция, съобщиха днес от руското следствие, което се занимава с по-тежки престъпления, предаде Ройтерс. Според Следствения комитет Кузнецов е заподозрян в "получаване на подкупи в особено големи размери". От него са иззети 100 млн...

публикувано на 14.05.24 в 11:18
 Искра Димитрова

Искра Димитрова с хумор и усмивка към живота

В този епизод на рубриката "Америка- илюзии и реалности" гост е Искра Димитрова . Една млада жена, за която марковите облекла и скъпите вещи не стоят на преден план, но която намира време за децата и семейството си, за своите любими занимания и за това да бъде усмихната и да върви през живота с намигване и закачка!  Ако в живота ни няма малко виц,..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов.  Увеличението на пенсиите от 1 юли ще бъде с 11%, потвърди и служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието.  Именно той направи предложението..

публикувано на 14.05.24 в 11:04

Нов ръст на заболелите от варицела в Монтанско

Отново ръст на заболелите от варицела в Монтанско. За седмица случаите са се увеличи почти двойно. За 39 болни от варицела информират от Регионалната здравна инспекция в Монтана за миналата седмица. Спрямо предходната се забелязва ръст със 17 случая. Със скарлатина са двама. Двама са регистрираните болни от коклюш миналата седмица. Това са..

публикувано на 14.05.24 в 10:46
Протест на студенти и учители в Солун, 8 февруари 2024 г.

Стачка на учителите в Гърция

24-часова стачка на учителите в Гърция. Те протестират срещу системата за оценяване на труда им. Масово е участието днес на гръцките учители в средното образование в стачката, обявена от синдикатите. Преподавателите протестират срещу условията за оценяване на работата им, които според тях, са субективни и затрудняват учебния процес. Много..

публикувано на 14.05.24 в 10:36