Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-добър достъп за хора с увреждания до плажовете в Гърция

Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция отчитат напредък в осигуряване на достъп до плажовете на хора с увреждания. Според медийни публикации резултатите от програмите в тази насока са довели до допълнителен приток на туристи.

Над 200 гръцки плажа са с модерни съоръжения за свободен достъп до плажа на хора с двигателни проблеми. Това съобщават от министерството по туризъм. Много туристи от цял свят предпочитат почивка именно на гръцки остров, където лицата с ограничена подвижност сами без чужда помощ могат да почиват на брега на морето, коментират от туристическите агенции.

Корфу, Крит и Сирос са островите, предпочитани от този тип туристи.
На много археологически паметници също има оборудвания за хора с увреждания, което предлага туристическа Гърция.

В рекламните каталози се посочват точно местата, където възрастни хора и такива с двигателни проблеми могат да почиват самостоятелно.

Приоритет на общините е финансиране на свободен достъп до обществени места на хора със здравни проблеми, което е обща програма на две министерства - социалното и на здравеопазването.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киър Стармър и Володимир Зеленски обсъдиха подкрепата за Украйна

Британският премиер Киър Стармър и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха подкрепата, от която Украйна ще се нуждае във войната си срещу Русия през следващите месеци по време на разговори в Лондон.  Говорителят на премиера повтори мнението на Великобритания, че Украйна има право, при определени обстоятелства, да нанася удари по цели на..

публикувано на 10.10.24 в 17:16

В Габрово отбелязват 65 години от създаването на Държавния архив в града

Архивистите в Габрово отбелязват своя професионален празник и 65-ата годишнина от създаването на Държавния архив в града. С награждаване на дарителите и отваряне на вратите на новото хранилище за посетители, професионалистите посрещат празника. През годините архивните документи са се съхранявали на различни места в Габрово, дори и..

публикувано на 10.10.24 в 17:05
Биршен Ибрямова

Съпругата на Джейхан Ибрямов прекратява гладната стачка

След като Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов, съпругата му Биршен обяви, че прекратява гладната си стачка, тъй като нито една от институциите, към които се е обърнала, не е пожелала да я чуе. Джейхан Ибрямов остава в ареста Предисторията по казуса: Повдигат обвинения на Ибрямов,..

публикувано на 10.10.24 в 16:55

Над 20 хиляди души са загинали при катастрофи в страните от ЕС през 2023-та

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година. Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.  Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион..

публикувано на 10.10.24 в 16:47

Общински съветник от Пазарджик е задържан за купуване на гласове

За 72 часа е задържан общинският съветник Сашо Ангелов от Пазарджик, потвърдиха за БНР отлично информирани източници.   Срещу него е повдигнато обвинение за купуване на гласове и притежание на наркотични вещества.  В имот, в пазарджишкия квартал "Изток", са открити тетрадка с имената на хора, с личните им данни и списъци на избирателни секции.  При..

публикувано на 10.10.24 в 16:44

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа на главния път София – Варна

Мотоциклет се запали и изгоря при катастрофа с лек автомобил на главния път София – Варна. Инцидентът е станал този следобед в участъка между разклоните за Балван и Павликени.  Мотоциклетистът е с леки наранявания и е откаран във великотърновската болница.  Причините за катастрофата се изясняват, посочиха от полицията и призоваха водачите да преминават..

публикувано на 10.10.24 в 16:41
Атанас Илков

Министър Илков не се ангажира с прогноза за срока за пълноправен прием на България в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенгенското пространство до края на мандата на настоящата Еврокомисия, каквато надежда изрази еврокомисарят по вътрешните работи Илва..

публикувано на 10.10.24 в 16:07