Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Снимка: БГНЕС

На 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Над 300 милиона души в 192 държави са ангажирани със спасяването на живот при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, и при необходимост от здравни или социални грижи. Преди 195 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и носител на Нобелова награда за мир Жан-Анри Дюнан.

Българският червен кръст винаги и бил до хората още от създаването си през 1878 година, каза Нивелина Стойнева от Столичната организация:

"Активни са кампаниите, които провеждаме за бежанците от Украйна, които всячески подпомагаме с материални, хуманитарни дарения. След земетресението в Турция и Сирия ние бяхме единствените, които реагирахме буквално за два дни. След събитието успяхме да организираме пунктове за подкрепа на нуждаещите се, в които да събираме хуманитарна помощ. Помогнахме финансово и на двете страни в нужда, успяхме да изпратим и екип от 12 души кучета от Планинската спасителна служба, които наистина пратиха животи".

И към този момент действат кампаниите на Българския червен кръст за подпомагане на нуждаещи се хора . Една от тях е за подкрепа на студенти, които са загубили своите родители и е озаглавена „С тениска на бала“.  Тази година - Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец е под мотото "Всичко, което правим, е от сърце".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пурпурното полярно сияние се дължи на мощно слънчево изригване

Пурпурно полярно сияние беше наблюдавано тази нощ в небето на България. Явлението се дължи на мощно слънчево изригване, обясни доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен": "Ние всъщност виждаме най-високите йонизирани светещи частици от земната атмосфера на височини над 150-200 километра над земната повърхност, които..

публикувано на 11.10.24 в 18:40

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен

Пожарът в депото за твърди битови отпадъци край Враца е потушен. Продължава оросяването и засипването с пръст, за да не се допусне възпламеняване на тлеещи огнища.  Районът остава под наблюдение.  Замърсяване на въздуха не беше отчетено, въпреки че до обед в града се усещаше неприятна задушлива миризма. Репортаж на нашата кореспондентка..

публикувано на 11.10.24 в 18:17

Разследват полицай от РПУ Велинград заради сигнал за сексуално посегателство над непълнолетно момиче

Полицай от РПУ Велинград е бил задържан за 24 часа, заради сигнал, че е упражнил сексуално посегателство над непълнолетно момиче. По случая е образувано досъдебно производство. Веднага след получаването на сигнала, полицейският инспектор е бил задържан от служители на "Дирекция вътрешна сигурност" на МВР със съдействието на полицаи от..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас. Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го..

публикувано на 11.10.24 в 17:59
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Израел атакува за втори път пост на мироопазващите сили на ООН в Ливан. Нарастват опасенията и от нови бомбардировки срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22 души, а близо 120 бяха ранени. Израелски военен булдозер е съборил огражденията на пост на мариоопазващите сили на ООН в..

публикувано на 11.10.24 в 17:41
Веселин Топалов

Веселин Топалов: Центърът на шахмата ще се измести към Азия

Центърът на шахмата ще се измести към Азия. Такава прогноза направи пред БНР световеният шампион по шахмат Веселин Топалов. "Индия в момента се развива много добре. Има и други страни, като Узбекистан, които са създали поколения от млади таланти. Усещането е, че в бъдеще повечето важни състезания ще се провеждат в Азия. В момента Китай държи..

публикувано на 11.10.24 в 17:35

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 17:16