Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът решава за комисия по свалянето на имунитета на депутата Радостин Василев

Радостин Василев - депутат от ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът решава днес дали да позволи създаването на временна комисия по искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Радостин Василев. Депутатите ще изслушат служебния министър на икономиката и индустрията за отражението на санкциите срещу Русия върху българската икономика.

Главният прокурор Иван Гешев поиска парламентът да свали имунитета на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев заради отправени заплахи и опит за принуда към депутата от "Има такъв народ" (ИТН) Христинка Иванова да напусне парламентарната си група.

Записът с телефонен разговор между Василев и Иванова беше огласен на пресконференция на ИТН през юни м.г., водена от Тошко Йорданов, дни след като петима депутати начело с Радостин Василев напуснаха и групата и партията в знак на несъгласие с решението на лидера Слави Трифонов да оттегли министрите и подкрепата си за кабинета на Кирил Петков.

Самият Радостин Василев определи акта на прокуратурата като опит за сплашване.

Съгласно Конституцията и парламентарния правилник възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно след негово писмено съгласно или с разрешение на НС. Тъй като Василев не се е отказал доброволно от имунитета си, сега неговите колеги-депутати трябва да се произнесат.

Икономическият министър Никола Стоянов ще бъде изслушан по искане на парламентарната група на "Възраждане". Той ще бъде питан за съдържанието на включените в 11-ия пакет санкции спрямо Русия, предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Очаква се да представи анализ по сектори за въздействието върху българската икономика на всички наложени до този момент санкции.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Ц ентралната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота. ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима, както и партия "Възраждане" също изпраща трима депутати в ЕП. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един. Откази и преференции: Кои ще..

публикувано на 12.06.24 в 21:15

Градушка падна тази вечер и в района на Габрово

Градушка падна тази вечер в района на Габрово. Силният дъжд, премесен с ледени топчета с големината на череши, продължи за кратко. Няма информация за щети. По главния път Севлиево - София има нападали клони, които ще бъдат отстранени, съобщи дежурният в Областното пътно управление в Габрово. Движението се осъществява с повишено внимание.

публикувано на 12.06.24 в 20:56
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гореща вълна в Гърция

Акрополът в Атина, най-посещаваният туристически обект в Гърция, беше затворен за посетители в обедните часове днес заради горещата вълна, обхванала страната. Високите температури, които надвишават на някои места 40 градуса, доведоха и до затварянето на училища.  Мерки срещу жегите в Гърция Според гръцките метеоролози това е най-ранната гореща..

публикувано на 12.06.24 в 20:44
Николай Марков

Николай Марков за разговори с ГЕРБ: Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков би се отзовал на покана за разговор от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но само за да чуе какво предлага:  "Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем да водим разговор. След като сме поели парламентарна отговорност, ние не сме заключили вратите за всичко, така че ще го изслушаме най-малко"...

публикувано на 12.06.24 в 20:33
Градушката в Арбанаси

Мощна буря с градушка нанесе щети във В. Търново и околните населени места

Много частни и обществени сгради в област Велико Търново пострадаха от преминалата буря и градушката, която падна тази вечер в региона.  Няма информация за пострадали хора.  Има населени места без ток.  Отнесен е покривът на къщата на семейство в село Шереметя. Кметът на Велико Търново разпореди хората да бъдат настанени в общински имот в селото...

публикувано на 12.06.24 в 20:11

Пороен дъжд и градушка в Ловеч, наводнени са улици, унищожена е реколта

Пороен дъжд и градушка паднаха тази вечер в Ловеч. За 20 минути над града са се излели 25 литра на квадратен метър. Наводнени бяха улици, закъсаха автомобили, унищожена е реколта, има прекъснато електрозахранване. В Ловеч към 19:00 часа се изля проливен дъжд, придружен с градушка с ледени късове по-големи от лешник. Улиците се наводниха, а в..

публикувано на 12.06.24 в 20:06
Снимката е илюстративна.

Двама служители на НСО са пострадали леко при тренировъчни стрелби

Двама служители на  Националната служба за охрана (НСО) са пострадали леко при тренировъчни стрелби на полигон в началото на седмицата. По първоначална информация става въпрос за отклонил се куршум.  От Националната служба за охрана уточняват, че инцидентът с двамата служители е станал на 10 юни (понеделник) по време на практически занятия по..

публикувано на 12.06.24 в 19:54