Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското министерство на отбраната потвърди, че снабдява Украйна с далекобойни ракети

Ракета тип Storm Shadow с обсег на действие над 250 км
Снимка: wikipedia.org

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му има нужда от повече време, за да предприема дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, защото армията му очаква обещаните доставки с военна помощ от Запада. Днес британското министерство на отбраната потвърди, че снабдява Украйна с ракети с далечен обсег на действие.

В интервю за обществени радио- и телевизионни канали, които са членове на Eurovision News, сред които и Би Би Си, Зеленски каза, че украинските бойните бригади, някои от които са обучени от НАТО, са готови за контраофанзивата, но армията все още се нуждае от доставки, включително на бронирана бойна техника, които пристигат на партиди. Той изтъкна, че е необходимо да се изчака, иначе могат да бъдат дадени ненужни жертви.

Междувременно в Камарата на общините британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди циркулиращите в общественото пространство съобщения, че украинската армия е снабдявана с крилати ракети тип Storm Shadow, които имат обсег на действие над 250 километра, по данни на производителя. За сравнение, американските ракети Himars, предоставяни от Вашингтон на Киев, могат да поразяват цели само до 80 километра.

Ракетите Storm Shadow ще предоставят нови възможности на Украйна в подготовката й за контраофанзивата срещу Русия, коментира Би Би Си. Тези ракети се изстрелват от самолети, така че дългият им обсег на действие означава, че пилотите ще могат да останат далеч от фронтовата линия. След изстрелване ракетата слиза на по-ниска височина, за да избегне засичането й от вражески радари, преди да се фискира върху целта си с инфрачервен търсач.

Бен Уолъс заяви, че част от тези ракети вече са в Украйна, а други са на път, като нарече британския ход "добре премерен и пропорционален на ескалацията на сраженията от страна на Русия". Ракети Storm Shadow са били използвани преди от британски и френски войски в Ирак и Либия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрация с искане за освобождаване на израелските заложници

Израелска делегация се очаква в Кайро в опит за прекратяване на огъня в Газа

Очаква се израелска делегация да пристигне в Кайро следващите часове, за да представи позицията на страната по последното предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, твърдят източници от Египет, цитирани от ливанска медия, свързана с групировката "Хизбула".  Източниците твърдят още, че сделката може да влезе в сила..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

Родители и учители от Танцовото училище в София излязоха на протест срещу директора

Родители и учители от Националното училище за танцово изкуство в София излязоха днес на протест. Недоволството им е срещу директора Бойко Неделчев . Те го обвиняват, че им пречи да заминат на фестивал в Гърция, който ще е съвсем скоро. Пред "Хоризонт" родителите и учителите разказа и за инцидент на концерт в НДК на първи юни, при който три деца падат..

публикувано на 04.06.24 в 14:43

Съюзът на математиците отличи над 100 деца в Плевен

В Плевен Съюзът на математиците (СМБ) отличи най-добре представилите се ученици в поредица от математически състезания. Награди заслужиха над 100 деца с високи резултати през тази учебна година. И тази година спазихме традицията да закрием състезателната 2023 - 2024 година с официално награждаване на най-добрите математици, каза Диана Данова,..

публикувано на 04.06.24 в 14:15
Теодора Крумова

Теодора Крумова, "Амалипе": Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите . Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност. Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали :..

публикувано на 04.06.24 в 14:07

Токът за бита поскъпва средно с 1,4% от юли, очаква се потвърждение от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди и новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4%  по-високи. Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

публикувано на 04.06.24 в 13:54

Д-р Николай Михайлов: В парламента трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 13:48
Джеф Готлийб

Джеф Готлийб, МВФ: Младите безработни и неучащи са огромен проблем за пазара на труда в България

Усещането за нивото на корупцията в България остава много високо, коментира Джеф Готлийб, регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа. Според Готлиб в България има много висок процент от млади хора в трудоспособна възраст, които нито учат, нито работят, а това е огромен проблем за пазара на труда...

публикувано на 04.06.24 в 13:48