Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска от Германия подкрепа при "създаването на коалиция за изтребители"

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) на церемонията по посрещането във федералното канцлерство в Берлин, 14 май 2023 г.
Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Германия да подкрепи страната му, като се присъедини към коалиция за доставка на изтребители, предаде ДПА.

Украйна работи по "създаването на коалиция за изтребители", заяви днес украинският президент на среща с германския канцлер Олаф Шолц в канцлерството в Берлин. "За Украйна е много важно да координираме усилията си", каза Зеленски. 

Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна - ситуация, която трябва да се промени, заяви още той.

Шолц не се ангажира с конкретния въпрос като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. Той заяви, че Берлин се "концентрира" върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Канцлерът посочи, че Западът ще търси наказание за действията на Русия в Украйна:  "Заедно с нашите партньори ние сме за това Русия да бъде подведена под отговорност", заяви Шолц.

Канцлерът заяви, че конфликтът в Украйна "има огромни геополитически последици". Той припомни, че Германия е приела повече от 1 млн. украински бежанци. 

Зеленски изрази готовността страната му да обсъжда идващи отвън предложения за мир, но посочи, че  тези предложения трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план, предаде Ройтерс.

За пореден път украинският президент изрази увереност в постигането на успех на обявената контраофанзива срещу руските сили. Той изрично подчерта, че по време на офанзивните си действия украинските войски няма да атакуват руска територия, а ще освобождават своята.

Украйна е готова за мир, но това не може да означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия, каза германският канцлер.

"Русия трябва да изтегли войските си, нещата няма да се получат по никакъв друг начин", заяви Шолц.

Канцлерът също така посочи, че Германия ще продължи да оказва военна и хуманитарна помощ на Украйна и отбеляза, че от началото на войната Берлин е предоставил на Киев подкрепа на стойност 17 млрд. евро, допълва ДПА.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Израелската армия отрече да е обстрелвала палатков лагер край Рафах

Израелската армия отрече да е обстрелвала палатков лагер, намиращ се западно от град Рафах. Здравните власти в Газа съобщиха, че при обстрела там са били убити над 20 души. Израелски танкове навлязоха в центъра на Рафах По-рано, въпреки призива на Международния съд, израелски танкове стигнаха до центъра на града, за първи път след..

публикувано на 29.05.24 в 07:30