Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е сигурна, че Украйна е замесена в нападенията срещу руснаци и че Киев не просто спонсорира убийствата, а е техен организатор и инициатор, каза говорителят на Кремъл

Песков: Украйна е държава, спонсорираща тероризма

Отговор на изказване на Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, за готовността на Киев да "убива руснаци по целия свят"

Дмитрий Песков
Снимка: БТА

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини властите в Киев в тероризъм и добави, че за "пореден път се потвърждава, че решението на Путин за започване на специална военна операция е правилно".

В интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по телевизия "Русия 1" Дмитрий Песков изрази увереност, че Киев не просто спонсорира убийства, но също така е техен организатор, вдъхновител и изпълнител. Повод за коментара му стана изказване на началника на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в началото на седмицата. Тогава Буданов заяви в интервю за Yahoo News: "Убивали сме и ще продължим да убиваме руснаци във всяка точка на света до пълната победа на Украйна".

Песков обвини Украйна, че се е превърнала в държава - спонсор на тероризма. Той добави, че подобни изказвания още веднъж доказват, че решението на президента Владимир Путин да започне така наречената специална военна операция е било правилно. Както и че руските специални служби знаят какво да правят. Според Песков думите на Буданов са безпрецедентни и трябва да бъдат осъдени, включително на Запад. 

"Ясно е, че киевският режим стои зад убийствата, не просто спонсорира тези убийства, а е организатор, ръководител и изпълнител", заяви говорителят на Кремъл в отговор на въпроси на журналиста Павел Зарубин. Песков допълни още, че в случая "става дума за държава, спонсорираща тероризма".

И още: "За пореден път се потвърждава, че решението на Путин за започване на специална военна операция е правилно", посочи Песков.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми.Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният управител..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15