Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за $2,7 млн. подкуп

Всеволод Князев
Снимка: ФБ/Върховен съд на Украйна

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, предаде БТА, позовавайки се на украинската агенция УНИАН.

Арестът бе обявен вчера - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа.

Борбата с корупцията е предварително условие, поставено от ЕС за присъединяване на бившата съветска република. Въпреки напредъка, постигнат през последните години, Украйна е на 116-о място от 180 държави в последния "Индекс за възприятие на корупцията" на неправителствената организация "Прозрачност без граници" (Transparency International), отбелязва Ройтерс.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, цитирано от УНИАН, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

"НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно", пише в изявлението, публикувано във "Фейсбук".

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара. Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

"Във връзка със случващото се" днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във "Фейсбук" от най-висшата съдебна инстанция в Украйна.

Според източник на украинския новинарски сайт "Дзеркало тижня" "Дзеркало тижня" подкупът е бил даден от поддръжници на милиардера Костянтин Жеваго, който беше арестуван през декември във Франция по искане на Киев във връзка по обвинения в присвояване на средства, предаде Ройтерс. 

Украинският олигарх каза пред френския съд, че не е направил нищо лошо и не трябва да бъде екстрадиран.

НАБО и САП сега разследват 18 съдии от Върховния съд, които постановили миналия месец решение в полза на бизнес интересите на Жеваго.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 100% обработени протоколи: Убедителна победа за ГЕРБ-СДС в 11 МИР - Ловеч

В 11-и многомандатен избирателен район Ловеч ГЕРБ-СДС печели убедително изборите за Народно събрание с подкрепа от 33,38% при 100% обработени протоколи. ГЕРБ-СДС са първи и в изборите за ЕП с 31,52%. Коалицията ГЕРБ-СДС изпреварва конкурентите си с 20 процентни пункта. Втора политическа сила в региона е Движението за права и свободи - с..

публикувано на 10.06.24 в 16:07
Каталин Друла

Опозиционен лидер подаде оставка след евровота в Румъния

Над 50 процента е била избирателната активност в Румъния, където вчера се проведоха избори за европейски представители и за местни власти, предава Радио Румъния. Алиансът на управляващите социалдемократи и либерали събира над 50 на сто от гласовете, подадени в страната и чужбина. Лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния"..

публикувано на 10.06.24 в 16:05
Олексий Гончаренко

ПАСЕ оцени като добре подготвени и проведени изборите в България

Проведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Това каза пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Гончаренко е народен представител в парламента..

публикувано на 10.06.24 в 16:00
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Росица Матева коментира грешките при попълване на протоколите от изборите

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира във връзка с грешките в протоколите, че много от членовете на секционни комисии, преминали обучение, са били сменени преди изборния ден: "Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК в няколко свои доклада е направила предложения в тази връзка, но..

публикувано на 10.06.24 в 15:48
В 27 избирателни секции, разкрити в цяла Италия, се гласува на избори за Народно събрание и за български депутати в Европейския парламент.

В Италия и Малта българите са предпочели "Възраждане"

В 27 секции в 25 населени места в Италия на изборите 2 в 1 са гласували 2200 души. Дали са най-много гласове за партията "Възраждане" както за Народно събрание, така и за европейски депутати съответно с 25% и 27%. Следват ПП-ДБ с над 20% и  ГЕРБ-СДС с 12%. След тях над прага от 4% са още "Има такъв народ", "Величие", МЕЧ и "Партия на..

публикувано на 10.06.24 в 15:28
Осман Октай

Осман Октай: Възможно е да се постави на дневен ред разделянето на ПП и ДБ

Възможно е да се постави на дневен ред разделянето на ПП и ДБ . Такава прогноза направи пред БНР Осман Октай, след като по-рано днес Христо Иванов обяви, че подава оставка като лидер на "Да, България". "Не оправдавам никого за грешките, които се допуснаха в това коалиционно пространство и особено за влизането във властовите релски с Борисов..

публикувано на 10.06.24 в 15:22

На какво се дължи възходът на ДПС в Пазарджик?

За първи път от началото на прехода ДПС може да стане първа политическа сила в област Пазарджик . Междинните резултати показват, че Движението и ГЕРБ са с близки резултати. До последно няма да е ясно кой ще е победител в 13-и многомандатен район.  Силен крах отбелязва ПП-ДБ - с двоен спад, сравнено с предишните парламентарни избори . А..

публикувано на 10.06.24 в 14:56