Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният пролетен полъх в българската музика

Разходка из историята на родните поп и рок хитове на XX и XXI век

Снимка: БНР

За редовните слушатели на БНР "Утро" на ФСБ е сигналната червена лампа, че ще говорим за конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет".


Конкурсът на радиото е от 1970 г. "Утро" е част от звуковия му облик, от авторекламите и церемониите за връчване на наградите. Сред тях е и тази на слушателите. Да гласувате за своя фаворит имате време до 19 май.
За да ви поканим да го направите, в "Изотопия" решихме да ви преведем из историята на пролетния конкурс, неразривно свързана с историята на някои от най-обичаните песни у нас.  


През 1970 г. редакцията "Забавна музика" в радиото основава "Пролетен радиоконкурс", за да насърчи създаването на нова българска музика и така до днес. Излъчвал се и се излъчва по "Хоризонт". Преди победителят се определял от слушателите, интересът бил огромен и в редакцията постъпвали хиляди писма.  

БНР успява да съхрани традицията дори в най-трудните моменти. До днес почти всички български музиканти са изживели – по един или друг начин – нашата радиопролет.

През 2019 г., на 50-ия юбилей на песенното състезание тогавашният му продуцент Мая Райкова припомни в ефира ни: 

И въпреки осъвременяването, песни и истории от миналото остават емблематични за конкурса. Като първата песен победител през 1970 г. – "Яворова пролет", в изпълнение на титанично трио – Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова

С ретроемоции ви връщаме в миналото на конкурса "Пролет", а то е свързано и с началото на музикалния бизнес и звукозаписа в България. Да наддадем ухо към кухнята. Не, към храма на звукозаписа – Първо студио на БНР.

Ансамбълът за народни песни при БНР в Първо студио през 1977 г. Диригенти – Коста Колев и Дора Христова.

Проектирано със сградата на Старата къща на бул. "Драган Цанков" № 4, преживяло бомбардировките през Втората световна война над София, когато тук също падат бомби.  

След войната студиото е изцяло реставрирано. При въздушното нападение над столицата на 24 май 1944 г. е разрушена зала "България" с най-големия орган, съществувал някога у нас, а в периода до възстановяването ѝ през 1949 г. в нашето Първо студио репетира и концертира Държавният симфоничен оркестър при Дирекцията на радиоразпръскването към Министерството на информацията и изкуствата (по-късно Софийската държавна филхармония). Тук се провеждат и първите концерти на гостуващите съветски ансамбли, първите литературни четения на съветските писатели и най-различни спектакли на музикални и драматични състави с или без публика.


И за да не лежим на стари съветски лаври – тук се записва и музика за холивудски продукции. В Първо е записана музиката за испано-аржентинския филм "Тайната на нейните очи" на Хуан Хосе Кампанела, спечелил Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г., а също и музиката за френския "Изток-Запад" с участието на Катрин Деньов. Тук са работили най-големите български диригенти, пели са оперните певци Николай Гяуров и Райна Кабаиванска. Тук е творил дори композиторът Енио Мориконе.

Назад във времето Първо студио става дом на Симфоничния радиооркестър, основан през 1948 г., и на Биг бенда на радиото, създаден през 1960 г. – два от емблематичните музикални състави. До днес в Първо студио музикантите от всички състави на БНР репетират, записват за фонда на радиото и правят концерти.


В разговор с Димитрина Кюркчиева за предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" композиторът Кристиян Бояджиев разказва за създаването на Първо студио в годината, в която то става на 75 – 2011-а.

История за историята и съвремието на българското изкуство, но музиката в БНР е свързана и със спорта. През 80-те братя Аргирови имат сериозен успех на „Пролетния конкурс“. Печелят го през 1984-а, 1985-а, 1986-а и 1989-а, но заостряме вниманието ви към 1986 г. заради песента "Мексико".

Мексико е домакин на Световното по футбол тогава. Това е първенството на "Божията ръка" на Диего Марадона. Незабравимите моменти на това първенство са не един и два: хеттрикът на Гари Линекер за Англия срещу Полша; четирите гола на испанеца Емилио Бутрагеньо срещу непобедимите датчани; четвъртфинал, в който Франция бие Бразилия с дузпи, след като трима от най-добрите футболисти в света – Зико, Сократес и Платини – пропускат от бялата точка. През 1986 г. България достига до осминафинал, но домакините ни бият с два на нула. Въпреки това братя Аргирови се гордеят с отбора и го възпяват, като забиват победния гол в музикалното състезание. 

Емоция – това е радиото и музикантите, свързани с него, го знаят.


То взима много, но и много дава. Признава го навръх рождения му ден един от дългогодишните диригенти на Биг бенда ни – Вили Казасян, който ръководи състава 33 години. През 2000 г., когато БНР става на 65, Казасян гостува в "Хоризонт" при двама знакови водещи в програмата ни – Еди Емирян и Светлана Дичева, която още е в нашите редици. С нейния глас започва следващото очарователно по арменски обяснение в любов:  


Благодарение на радиото и конкурси като "Пролет" в сърцето остават незабравими български музиканти не само от поколението на Вили Казасян като непрежалимия Явор Захариев – гласа на Gravity Co.. Групата печели конкурса два пъти, през 2005 г. с In My Mind и 2011 г. с Disappear, но остава завинаги в музикалното ни наследство, защото никой никога не изчезва наистина, съвсем и завинаги, особено ако е оставил сърцето си на музиката.  

Още една от съвременните български групи преживя тежка раздяла със своя вокал. Освен Gravity Co. с певеца си нелепо и ненавременно се разделиха момчетата от СЛЕНГ. Дими почина през 2008 г., едва на 38, при катастрофа с мотор. Групата продължава, въпреки ужасната загуба, и през 2017 г. с вокал, текстописец и автор на музиката Владислав Михайлов грабва голямата награда на конкурса "Пролет", за да докаже, че наистина няма невъзможни неща.

Кой няма да спре, докато не стигне до върха тази година? Очакваме с нетърпение да чуем носителя на голямата награда, но ви напомняме, че има още три – за дебют, награда, която предоставя участие във фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия, и може би най-важната – тази, която присъждате вие, като гласувате за своята любима нова българска песен. Как да го направите и какъв е изборът ви? Можете да научите тук.


Снимки: БНР, Pixabay

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33