Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 80 процента от медицинските сестри у нас изразяват готовност за протест

Снимка: Ани Петрова

Близо 80 процента от медицинските сестри в болниците у нас изразяват готовност за протест, ако държавата не предприеме мерки за справяне с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки. Това показва анонимна анкета на инициативата „Индекс на болниците“, проведена сред 543-ма специалисти по здравни грижи в края на миналата и началото на тази година. Резултатите бяха представени по време на кръгла маса по случай 20-ата годишнина от създаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

В анкетата са участвали преобладаващо медицински сестри, но също така акушерки, лаборанти и други специалисти по здравни грижи. Около една трета от тях споделят, че работят на две места, а над 45 процента посочват, че полагат извънреден труд – отново за една трета това са между 16 и 30 часа повече на седмица.

Близо 70 процента от анкетираните казват, че заплащането им е между 800 и 1600 лева месечно. Ниското заплащане е водеща причина за недостига на кадри, но не само това, обясни социологът Първан Симеонов.

"Не е само до парите.Виждате, че става дума и за статус, за отношение, за престиж, за признание".

От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи поискаха от държавата методика за устойчиво нарастване на доходите на тези специалисти, система за планиране на нуждите от медицински персонал, предвидимо кариерно развитие. Председателят Милка Василева:

"И ако поне малка част от тези наши искания бъдат изпълнени, ние очакваме една по-добро бъдеще".


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Александър Джартов: Към момента няма критични участъци

" Към момента няма критични участъци . В София има няколко сигнала за паднали дървета основно. Няма усложнения и произшествия ".  Това заяви пред БНР главен комисар Александър Джартов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Нямаме сигнали за усложнена обстановка. Имаме 8 сигнала за паднали дървета и..

публикувано на 14.06.24 в 09:24
Велислав Величков

Велислав Величков: Пеевски ще пише промените в Закона за съдебната власт

Слонът в стаята се нарича главен прокурор . Докато не отпадне длъжността главен прокурор нито един проблем в системата няма да се реши и политическият натиск няма да спре. Политиката не е излязла от прокуратурата. Това мнение изрази пред БНР Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки". Когато обвиняваше Гешев, Сарафов..

публикувано на 14.06.24 в 09:10

Мъж от Разлог е убил майка си и се самонаранил

Мъж от Разлог е убил майка си и се е самонаранил. Трагедията е станала снощи, около 22 часа.  Близка на починалата е позвънила в полицейското управление, че не може да се свърже с нея и е обезпокоена, защото жената се грижела за психичноболния ѝ син. Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак От пристигналите на място..

публикувано на 14.06.24 в 09:06
Васил Божков

Първо заседание по дело срещу Васил Божков

Софийският градски съд се събира на първо заседание по първото дело срещу бизнесмена Васил Божков.  Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Окончателно: Пуснаха Божков на свобода срещу 130 000 лева Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 08:41

След бурята... Общини обявиха бедствено положение

Градушка и буря нанесоха щети в Казанлъшко Частично бедствено положение обявяват в Казанлъшко В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка. Най-много поражения са нанесени в Шипка и Казанлък. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища са разчистени и проходими. Тепърва ще се..

публикувано на 14.06.24 в 08:31
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Хората не вярват в "експертен кабинет"

Изборните резултати не са изненада . Мнението е на политолога Марая Цветкова. "Беше ясно, че някоя от тези формации ще бъде "пробутана" в Народното събрание . Някои говореха за партията на Радостин Василев МЕЧ, други – "Синя България" или "Солидарна България". Трети допускаха, че това може да бъде "Величие" - тези хора олицетворяват..

публикувано на 14.06.24 в 08:28