Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Скопие да покаже политически кураж и да започне да изпълнява ангажиментите пред ЕС

Снимка: mfa.bg

Във връзка с изявлението на премиера на Северна Македония пред Съвета на Европа българското външно министерство подчертава, че е недопустимо загрижеността за основни права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава член на Европейския съюз.

Изявлението на премиера Димитър Ковачевски за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на ЕС и отхвърляне правото да се реагира на съществуващите дефицити, посочват от външното ни ведомство.

Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима, посочват от МВнР. 

И още: Особено притеснително в изявлението на Ковачевски е внушението, че ако Северна Македония не продължи пътя си на преговори за присъединяване към Европейския съюз, това би имало отрицателно въздействие върху Албания.

За разлика от Северна Македония, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи. 

От министерството на външните работи призовават властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените ѝ ръце, се посочва още в позицията.

По-рано днес президентът Румен Радев отбеляза, че ще отнеме време докато Република Северна Македония застане сред демократичните държави. В този процес България ще помага, коментира още по повод изявлението на премиера на РСМ Димитър Ковачевски: 

"Ръководството на Република Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция. Преговорната рамка има неразделна част и това е протоколът, подписан между двете държави. Там няма прогрес. За това говоря с всички лидери, за това говоря с европейските институции - да има движение по този протокол, защото там са учебниците, там е езикът на омразата, там е отварянето на архивите и извинението за етническите репресии към българите през годините". 

А по-късно Ковачевски отговори така:

По време на посещението си в САЩ по-рано този месец премиерът на РСМ заяви:
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев

Основният въпрос за изборите в Турция е свързан с активността на избирателите

Гласуването на изборите "2 в 1" в Турция ще се осъществи в 166 секции. Подготовката за вота премина спокойно, а основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. От изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години. Секциите в Турция са..

публикувано на 09.06.24 в 05:18

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър

Осем изборни секции очакват днес българите в Кипър да гласуват в европейските и парламентарни избори на страната ни. На острова пребивават около 30 000 българи. Очаква се високите температури да не спрат желаещите да упражнят правото си. Броят на секциите е същият, както и на предишните избори. Те са разкрити във всички градове в Кипър, където..

публикувано на 09.06.24 в 04:55

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция

В 28 секции гласуват българските граждани в Гърция. Част от секциите са на островите. Най-много избирателни секции - 5 има в Атина, където живеят и повечето българи. Секциите са на удобни места и лесен достъп с транспорт. На остров Крит, където също пребивават много български граждани, има 4 секции на различни места на острова. Нашите..

публикувано на 09.06.24 в 04:48

В Италия българите гласуват в 27 избирателни секции

В Италия българите гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места. Новост е секцията в Чезена - област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня.  Най-много секции - 3 има в българското училище в Милано. Две са в посолството ни в..

публикувано на 09.06.24 в 04:35

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Няма никаква промяна по отношение на показателите за подкрепа на управляващата Консервативна партия преди общите избори в Обединеното кралство на 4 юли, която продължава да изостава сериозно зад опозиционната Лейбъристка партия и прогнозите са за тежко поражение, съобщи "Скай нюз". "Скай нюз" цитира лорд Хейуърд, член на Камарата на лордовете от..

публикувано на 09.06.24 в 02:51

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11