Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно изречение, едно интервю е готово да съсипе всички добри намерения"

Илхан Кючюк: Политическата обстановка в България ни прави много по-уязвими и Скопие се възползва

Не може да казваме кой да влезе в работните групи в РСМ за промените в конституцията, изрази мнение евродепутатът

Снимка: БГНЕС

Има задълбочени доклади за РСМ, които отразяват положителните страни, но също така отразяват и регреса. Има конкретни индикатори. Европейската комисия работи много активно на терен.

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа" и постоянен докладчик в Европейския парламент за Северна Македония.

Предстои да се разгледа докладът за Северна Македония във външната комисия на Европейския парламент, а само след няколко седмици – да се приеме окончателно текстът и в пленарна зала, уточни Кючюк. Препоръките са да се въведат законодателни и институционални механизми, за да може Охридското споразумение да се изпълни в неговата цялост, допълни евродепутатът.

"Единственият начин да излезе от порочния кръг на обвиненията, е да потърсим законодателни и институционални механизми. Противното означава да създаваме списъци. (…) Андрей Ковачев беше спрян, тази седмица Ангел Джамбазки и Александър Йорданов бяха част от съвместната парламентарна комисия на Европейския парламент и посетиха Скопие. Каква е разликата? Не обсъждам нито персоналните гледни точки на колегите, нито се заяждам. (..) Тук има много неясноти. Трябва да се изкаже всичко това на глас и да се опитаме да излезем от този порочен кръг на отношения", коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Запитан необходима ли е обща декларация на ЕП за тона на македонските управляващи към България, Илхан Кючюк заяви, че не може напрежението да продължава да се вдига.

"Едно изречение, едно интервю е готово да съсипе всички добри намерения. Не може да вървим само по пътя на негативизма, да търсим противопоставяне. Когато институционално се говори от такова високо ниво, трябва да се реагира и българската държава реагира. Но заедно с това трябва да се потърсят и европейски механизми, ЕС да гарантира високите демократични стандарти в Северна Македония."

Със сигурност политическата обстановка в България ни прави много по-уязвими в международните отношения и Скопие се възползва "несъстоятелно от тази наша объркана политическа ситуация", смята Кючюк.

Според него ние не можем да казваме кой да влезе в работните групи в РСМ за промените в конституцията и не бива да се стига до ситуация, в която "да изглежда, че България упражнява груб външнополитически натиск и се меси във вътрешните работи".

Българското правителство трябва да излъчи следващия еврокомисар, посочи още той.

"Празен ще бъде столът на България. Въпрос на време е, бих посъветвал час по-скоро, когато има редовно правителство, да бъде излъчена следващата номинация за еврокомисар."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност на Украйна, Европа и света

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи премиерът Димитър Главчев на Първата среща на..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Риши Сунак

Сунак разчита на хиндуистката си вяра за успеха на предизборната кампания

Британският премиер Риши Сунак разкри в интервю за "Сънди таймс", че разчита на хиндуистката си вяра да го преведе успешно в предизборната кампания. 44-годишният британски министър-председател каза, че следва дхарма, което е универсален закон в хиндуистката религия за живота, правило и начин на поведение, които са необходими за постигане на..

публикувано на 16.06.24 в 11:30

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо миналата година се очаква увеличение от 50 кг от декар. Специалистите прогнозират по-високи добиви и..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров. "Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08