Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България докосва златото в отборното, Николова и Калейн спечелиха квалификацията и влизат в 7 от 8 финала на ЕП в Баку

Стилияна Николова
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

България продължава да е лидер във временното класиране за отборната надпревара на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Баку (Азербайджан). Стилияна Николова, Боряна Калейн и Ева Брезалиева събраха сбор от осемте изигравания 256.450 точки и продължават да водят в подреждането след приключването на квалификацията при жените.

Отборният шампион ще бъде определен след като се сумират осемте оценки от квалификацията в индивидуалната надпревара при жените и двете оценки от многобоя при ансамблите - жени.

Втората позиция за сега заема тимът на Украйна с актив от 247.700 точки, а с позиция за бронз са момичетата от Германия с 247.150 точки.


Единият от основните фаворити за титлата – Италия се смъкна до петото място с 242.000 точки след допуснатите грешки от София Рафаели. Световната шампионка от първенство в София през 2022 година днес не беше в кондиция и не успя да представи съчетанията с бухалки и с лента на ниво. Състезателката на Жулиета Канталупи и на Кристина Гюрова завърши шеста в квалификацията за многобоя – 95.650 точки, като остана извън финала с лента.

Стилияна Николова спечели квалификацията за индивидуалния многобой, въпреки грубата грешка, която допусна при изпълнението с бухалки. Възпитаничката на Валентина Иванова влиза в борбата за титлата със сбор от 97.850 точки. Точно толкова има и Боряна Калейн, но тя остава втора, защото игра само с три уреда. Трета с актив с 96.950 точки от Дария Варфоломеев (Германия).

Днес Стилияна изигра много артистично първото си съчетание с лента, въпреки че имаше неточности. Тя първоначално получи 29.700, но от българския щаб подадоха контестация и тя беше повишена на 30.400 точки. С бухалки обаче грацията ни допусна груба грешка - уред и гимнастичка извън терена. въпреки това се събра и си изигра докрай съчетанието, но резултата от 29.750 точки я извади от борбата за отличията на този уред.

Боряна Калейн показа композицията си с бухалки, в която имаше леки неточности, но с високата си трудност и изключителна артистичност, българката е с втора по сила оценка от 31.150 точки.


Ева Брезалиева получи оценка от 31.000 (15.000 трудност, 8.150 артистичност, 7.850 изпълнения) за своята лента при дебюта си на европейско първенство във възраст жени. Това е четвърта по сила оценка и тя е сред финалистките на този уред.

Така трите българки се класират за седем от осем възможни финала - Стилияна Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн на обръч, топка и бухалки, а Ева Брезалиева на лента.

Утре на европейското първенство ще бъдат раздадени три комплекта медали - в многобоя при жените, при ансамблите жени и в отборната надпревара. По програма надпреварата започва в 12.00 часа местно време с многобоя при жените, с участието на Стилияна Николова и Боряна Калейн, който ще завърши около 18.30, а от 19.00 до 22.30 ансамблите, сред които и България, ще се борят за отличията в многобоя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Димитров стисна зъби и победи чилиец в Берлин

Григор Димитров победи чилиеца Алехандро Табило със 7:6 (7:4), 7:6 (7:2) в първия си мач от тазгодишното издание на “Лейвър Къп”, противопоставящ отборите на Европа и на Останалия свят. Двубоят, който започна в 20:00 часа българско време в “Uber Arena” в Берлин, предложи истинска драма и невероятен волеви обрат, сътворен от българина. 10-ият..

публикувано на 20.09.24 в 22:59

ЦСКА София без Хайнц срещу Берое

ЦСКА София ще бъде без Тобиас Хайнц в утрешното домакинство на Берое, съобщиха от клуба. Мачът е на стадион "Христо Ботев" в Благоевград и ще го предаваме пряко по "Хоризонт". "Представителният тим на ЦСКА проведе последната си тренировка преди домакинството срещу Берое Стара Загора от 9-ия кръг на Първа лига. Футболистите на Александър Томаш се..

публикувано на 20.09.24 в 20:31

Треньорът на Цанко Цанков: Направи героично плуване, въпреки клеветите

Треньорът Цанко Цанков – Николай Илиев разкри, че срещу плувеца от месец се води изключително негативна кампания. Рано тази сутрин бургазлията преплува 120 км и 600 метра от село Ясен, община Видин до кораба „Радецки“ в Козлодуш за рекордните 18 часа, 1 минута и 39 секунди. Това е с подобрено време с повече от 12 часа. „Цанко в момента е в..

публикувано на 20.09.24 в 20:27

Септември (София) с втора поредна победа в шампионата

Отборът на Септември (София) записа втори пореден успех в Първа лига, след като надделя с 2:1 над Хебър (Пазарджик) като гост в среща от 9-ия кръг на шампионата. Двубоят се игра на стадион "Локомотив“ в Пловдив заради продължаващите ремонтни дейности по тревното покритие на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Столичният тим бе почти цял..

публикувано на 20.09.24 в 19:11

Черундоло и Циципас с победи в Берлин, Отборът на Европа разчита на Григор Димитров

Аржентинецът Франсиско Черундоло даде аванс на тима на света срещу селекцията на Европа, след като надделя над норвежеца Каспер Рууд с 6:4, 6:4 в първия мач от тазгодишното издание на отборния турнир по тенис за мъже "Лейвър Къп", който се провежда в германската столица Берлин. Стефанос Циципас (Гърция) спечели втория сингъл срещу Танаси..

публикувано на 20.09.24 в 18:41

Пьотр Нестеров отпадна на четвъртфиналите в Румъния

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров отпадна на четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Сату Маре (Румъния) с награден фонд 25 хиляди долара. Третият поставен в схемата българин отстъпи пред номер 8 Том Генч (Германия) с 6:3, 2:6, 4:6 за 3:12 часа. Нестеров спечели първия сет, след като след 3:3 взе три поредни гейма...

публикувано на 20.09.24 в 14:42
Виктория Томова

Дъжд отложи мача на Виктория Томова в Сеул

Проливен дъжд отложи цялата програма за петък на турнира по тенис за жени в Сеул с награден фонд от 922 хиляди долара. Сред мачовете, които бяха преместени за събота, е и четвъртфиналният двубой на Виктория Томова, която трябва да срещне Вероника Кудерметова от Русия. Мачът е планиран да започне в 6:00 часа българско време, а при победа..

публикувано на 20.09.24 в 12:32