Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция пред избор: апатия у гласоподавателите и очакван пробив на Комунистическата партия

Гърция
Снимка: Мерим Тенев

В Гърция утре ще се проведат редовни парламентарни избори, на които социолозите прогнозират победа на управлявалата пълен мандат досега дясна партия "Нова демокрация" със стабилна преднина пред лявата СИРИЗА. Почти сигурно е, че няма да бъде възможно съставяне на правителство след вота - нито еднопартийно, нито коалиционно. Причината е, че гърците ще си избират депутатите в 300-местния парламент по нови правила, въведени през 2016 година от управлявалата тогава СИРИЗА.

Пропорционалната система и бонусът от депутатски места (до 50) за първата партия, даващи й възможност тя да управлява самостоятелно, беше премахнато. Друга промяна е гласуването на 17-годишните“, обясни Мерим Тенев - пратеникът на БНР в Гърция. 

Това може да доведе до капан и парализа на Гърция, отбеляза той и посочи, че се очакват изненади по всички показатели.

"Дали гърците ще отидат на предсрочни избори само след месец, или ще има правителство? Ако отидат на нови избори, те ще се проведат по старите правила и ще има бонус за първата партия".

Тенев отбеляза ,че ПАСОК е най-голямата губеща партия от кризата в Гърция. 

"Има вероятност тя да е четвърта. Може да бъде изпреварена от Гръцката комунистическа партия. Това ще доведе до сериозни сътресения в политическата реалност на страната".

СИРИЗА има голям успех, защото приобщава леви гласоподаватели, посочи той. 

"Бори се за гласоподавателите на ПАСОК и успява. Опитва се да покаже ,че  е представител на широкото ляво".

Изборите бяха отложени неофициално заради жп катастрофата и трагедията край Лариса, която потресе цялото гръцко общество, напомни кореспондентът на БНР.

Последните социологически данни дават преднина на „Нова демокрация“, обясни той.

"Очаква се да събере 36 – 39 процента от гласовете. СИРИЗА се върти около 29%. Големият въпрос кой ще бъде на трето място".

За първи път Тенев вижда апатия в гърците преди избори. 

"Не се интересуват много. Провеждат се митинги, на които се събират твърдите ядра. Все едно няма избори. Личи едно разочарование от действителността". 

Гърция- последен предизборен митинг
Какви са послания и обещания, които отправят основните партии - "Нова демокрация", СИРИЗА и ПАСОК към избирателите, обясни Георгиос Архондас. 
"Нова демокрация" обещава продължение на досегашната политика и запазване на стабилния курс на държавата. Истина е, че през последните 4 години правителството трябваше да се справи с поредица трудни кризи - инструментализирането на миграцията, което опита турският президент Ердоган, пандемията, войната в Украйна с последствията, които имаше за цената на енергийните ресурси и храните. Въпреки това "Нова демокрация" подчертава, че това, което е обещала, защото обеща малко неща през 2019 година, го е изпълнила. Сега иска отново управлението и обещава увеличение на заплатите -  средната да стане 1500 евро от сегашните 1170, а минималната заплата - от 780 на 900 евро. "Нова демокрация" обещава и подобряване на общественото здравеопазване и на образованието. Там има сериозни проблеми, които излязоха на повърхността покрай пандемията. И още - да завърши цифровизацията на държавата и да даде на Гърция силен глас в международните отношения.
СИРИЗА търси справедливост. Основният им лозунг е "Справедливост навсякъде". Те искат по-добри условия на живот за гърците, които са с по-ниски доходи. Високите цени са голям проблем в Гърция. Това ви е познато и в България. Разбира се, Гърция и България са страните в Европейския съюз с най-ниска покупателна способност на гражданите. Така че това е много остър проблем. СИРИЗА упреква правителството, че не само не се е справило с него, а и политиката му е донесла високи печалби на големите компании. СИРИЗА обещава и по-лесно приемане на учениците в университетите, тъй като с реформата на "Нова демокрация", ако не се представиш добре на матурите, не можеш да станеш студент. Освен това през последните дни имаше и кампания, концентрирана върху настоящия премиер и върху стила му на управление. СИРИЗА се опитва да изразява мнението на хората, които са разочаровани от правителството и лично от Мицотакис заради скандала с подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис, заради жп катастрофата край Темби и заради начина на справяне с икономическата криза.
ПАСОК се опитва да балансира между двете основни партии. Лидерът й казва, че няма да сътрудничи нито с "Нова демокрация", нито със СИРИЗА, независимо коя от двете партии ще е първата сила след изборите - освен ако следващият премиер не е нито Кирякос Мицотакис, нито Алексис Ципрас. А това е нещо трудно осъществимо. ПАСОК се опитва да убеди всички, че е балансьорът, който ще може да наложи в голяма степен условията си в евентуално коалиционно правителство.
- А в международен план как стоят нещата? Напоследък се наблюдава сериозно напрежение между Анкара и Атина. Може ли да се очаква някаква промяна на отношенията между Гърция и Турция след изборите и в двете страни?
Мисля, че това е една от малкото теми, по които големите партии в Гърция са на едно мнение. Въпреки факта, че беше налице известно подобряване на двустранните отношения след голямото земетресение в Турция в началото на февруари, изглежда че стратегията на турците относно претенциите им в Егейско море не се променя, независимо дали президент ще е Ердоган или Калъчдароглу. Със сигурност тези претенции ще бъдат поставени с различни условия, според резултата от изборите в Турция. Но никой - нито "Нова демокрация", нито СИРИЗА, ПАСОК и повечето от останалите партии - очакват, че дори с нов президент Турция би допринесла за значителна положителна промяна в отношенията между Анкара и Атина.
- Да се върнем в Гърция, по-рано споменахте челния сблъсък на влакове при Темби с много жертви. Как това повлия на кампанията?
Това беше огромна трагедия, която в голяма степен зачеркна основната теза на правителството, че с управленската си експертиза, с политиките, които прилага, може да промени "болестите", които тормозят гръцката държава. Оказа се, че тези недъзи са дълбоко вкоренени и много трудно се променят.
Още в първите дни след катастрофата се видя, че тотално се променя политическият пейзаж. Преди нея разликата в процентите между първите две партии беше доста голяма -  надхвърляше дори 10 процента. Но тя се стопи. "Нова демокрация" запази преднината си, но си пролича, че това вече беше под въпрос.
С напредването на времето разликата в рейтингите между "Нова демокрация" и СИРИЗА започна отново да се увеличава. Въпреки това, като имаме предвид грешките на социолозите, които видяхме в Турция, никой не може да бъде сигурен, че социологическите проучвания в Гърция ще отразят точно реалността. Не на последно място - защото на тези избори ще могат да гласуват и по-млади хора.
- Това исках да питам - за първи път на тези избори гласуват и 17-годишните. Те интересуват ли се от политика, ще излязат ли да гласуват и какви са посланията на политиците към тях? Къде ги отправят - в социални мрежи като ТикТок, Фейсбук или по по-традиционни начини? И ще наклонят ли вота на гърците в една или друга посока?
Сигурното и най-забавното е смущението на политическите лидери как да се обърнат към тези млади хора. Опитват се да го правят основно през "ТикТок", тъй като дори и "Инстаграм" вече изглежда старомодно за 17-18-годишните. "Фейсбук" пък вече се смята, че е предпочитана платформа за хора само над 40 години. Виждаме някои опити на политиците в тази насока.
В същото време се наблюдава, че в доста случаи те го правят с неискреност - самите те да се почувстват добре. 17-годишните са поколението, което преживя кризата по време на ученическите си години. Това е поколение без заблужденията, които имаха предишните поколения. Днешните 30- и 40-годишни гърци усетиха най-силно тежестта на кризата.
Все още не е ясно дали младото поколение ще да гласува масово или ще отиде на плаж. Засега изглежда, че онези от тях, които ще гласуват, клонят към СИРИЗА. Но предстои да видим! Социолозите се опитват да регистрират политическите нагласи на младите избиратели, но понеже това се случва за първи път, ще видим чак на изборите какво предпочита тази част от електората.
- Заради промяната в Избирателния закон и премахването на бонуса за спечелилата партия в Гърция, има ли шанс за мнозинство за първия от първи път в неделя, или вървим към нови избори през юли, когато вече бонусът се връща и се очаква стабилно, еднопартийно правителство с 4-годишен мандат?
Ако спечели "Нова демокрация", лидерът ѝ Кирякос Мицотакис не възнамерява да се опитва да състави коалиционно правителство. Нека подчертая, че е напълно невъзможно първата следизборна сила да получи мнозинство за самостоятелно управление.
В същото време въпреки, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас би искал да състави правителство с дясноцентристките сили и с левите, тези партии не дават признаци да са настроени положително да участват в подобно правителство, поне след утрешния вот.
Така че според мен почти сигурно ще отидем на още едни избори. Тогава наистина връщането на бонус местата за победилата формация ще увеличи значително възможността да имаме ново самостоятелно правителство.
Но не е изключено и това да не стане. Голямата въпросителна е дали ще се променят стратегиите и условията на партиите, или ще тръгнем за трети път на избори с всички последствия - главно за икономиката ни и за международната политика. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54