Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори допускат предсрочни избори в Гърция след вота в неделя

Днес е ден за размисъл в Гърция преди утрешните парламентарни избори.
Снимка: Мерим Тенев

Трескава подготовка тече в Гърция за утрешните парламентарни избори. В деня за размисъл в южната ни съседка гласуват гърците в чужбина, включително и в София. Изборите обаче, се очаква да не доведат до съставянето на правителство. Анализаторите оценяват, че са възможни предсрочни избори, само след месец.

Според последните социологически проучвания дясноцентристката "Нова демокрация" продължава да води пред основния си опонент - лявата СИРИЗА.

Възможно е да има изненади – социалдемократическата ПАСОК да отстъпи очакваното си трето място, за сметка на Гръцката комунистическа партия ККЕ.

Заради промени в Изборния кодекс в Гърция се прилага пропорционална система без бонуса места за първата партия, което дълги години осигуряваше стабилни еднопартийни управления. Коалиция след изборите на този етап изглежда невъзможна. Затова и се очакват предсрочни избори съвсем скоро, които след поредни промени в избирателния закон ще се проведат с бонуса за първата партия.

А това, което обещават на обикновения човек основните политически играчи в Гърция звучи така.

Лидерът на "Нова демокрация" и премиер Кириакос Мицотакис:

"По-добри заплати за всички, достойно здравеопазване, нова национална здравна система, по-ефективна държава и разбира се, горда и силна родина."

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас обещава:

"Можем да преборим скъпотията с намаляване на ДДС на храните, с намаляване на акциза на горивата, със строг контрол на пазара. Ще осъществим всичко това. Можем да регулираме персоналните кредити и задължения. Можем да защитим домовете, бизнеса и селскостопанската земя от публични продажби. Имаме готов план с всички подробности в него. "

Ден преди вота гласуват гърците в чужбина. Тъй като има сериозни ограничения в законодателството, става въпрос за малко над 20 хиляди души, които едва ли ще наклонят избора на Гърция в една или друга посока.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън зове с писма британците да гласуват за Консервативната партия

Във Великобритания десетки хиляди писма, подписани от бившия премиер Борис Джонсън, ще бъдат изпратени през седмицата до избирателите с призив да гласуват за Консервативната партия, за да предотвратят идването на власт на лейбъристите и да избегнат заплахата, която представлява партията на Найджъл Фарадж „Реформирай Обедиенното кралство“, съобщи..

публикувано на 18.06.24 в 03:55

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат. "Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен..

публикувано на 18.06.24 в 03:15

Известен британски актьор пострада след падане от театрална сцена

Известният английски актьор сър Иън Маккелън беше откаран в болница, след като падна от сцената в централен лондонски театър. 85-годишната звезда от „Властелинът на пръстените“ е участвал в бойна сцена по време на продукция по първите две части на Шекспировата пиеса „Хенри Четвърти“. Свидетели разказаха за медиите, че той е загубил равновесие на ръба..

публикувано на 18.06.24 в 02:51

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13