Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обсъди с лидерите на Г-7 войната на Русия в Украйна

Зеленски на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, 21 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че руските военни напълно са превзели украинския град Бахмут. Сраженията за града бяха оглавени от частната армия "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин каза, че неговите войските му са изтласкали украинците от Бахмут.

Киев отрече твърденията на Пригожин, но не направи коментар за изявленията на Министерството на отбраната на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в японския град Хирошима за срещата на Г-7.

Руският президент Владимир Путин поздрави военните и бойците от частната компания Вагнер с постигнатото и обеща държавни награди на всички отличили се. Ако се потвърди, превземането на Бахмут ще е първата голяма победа на Москва в конфликта след повече от 10 месеца.

Междувременно беше съобщено за нови обстрели в Днепропетровска област. Според информациите взрив е избухнал в град Днепър, но местните власти не дадоха повече подробности. В град Никопол обаче е пострадала една жена. Повредени са газо- и електропроводи, има щети по жилищни и селскостопански постройки.

Украински медии информират и за експлозии в граничещата с Украйна руска Белгородска област, но за момента от руската страна не потвърждават това.

Снимка: БТА

Вчера украинският президент Володимир Зеленски пристигна изненадващо на срещата на Г-7 в Хирошима и днес обсъди с лидерите на страните от организацията руската война срещу Украйна.

Джо Байдън отново ще заяви твърдата подкрепа на Съединените щати за напредъка на Украйна, каза американски представител, пожелал анонимност.

Днес е последният ден от срещата на върха в Хирошима, където лидерите обмислят следващия си пакет за подкрепа за Украйна. САЩ вече се съгласиха да позволят на съюзниците си да предоставят своите изтребители Ф-16 на Украйна, което значително повишава въздушния капацитет на Киев.

Лидерите на Г-7 вече издадоха своето комюнике от срещата, в което осъдиха Русия. Групата на седемте най-развити икономики в света също така отправи призив към Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на агресията срещу Украйна, като същевременно изтъкна, че иска "конструктивни и стабилни" отношения с Пекин. В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ са се възползвали от конфликта в Украйна и са консолидирали успешно западния лагер.

Според него събитията, които се развиват в момента около Украйна ускоряват прехода към това, което той нарече “многополюсна система на международните отношения”.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще иска вот на доверие от членовете и симпатизантите на формацията. Това стана ясно от разпространена до медиите позиция. Атанасов заявява, че според него ДСБ показват запазване на парламентарното си представителство и представителството в Европейския парламент, но предстои вътрешен анализ в партията...

публикувано на 11.06.24 в 12:04
Президентът на Русия Владимир Путин

"В очакване на Путин" - задълбочен поглед към Русия от 90-те

Книгата на Асен Игнатов "В очакване на Путин" ще бъде представена на 13 юни, от 18.00 ч. в "НБУ в Центъра". Игнатов е политически емигрант. Роден е през 1935 г. в Шумен, следва философия, работи в Софийския университет, а впоследствие го спират от преподаване. През 1972 г. отива на международен конгрес и иска политическо убежище в Белгия...

публикувано на 11.06.24 в 11:54
Димитър Главчев

Премиерът отчете провеждането на честни и прозрачни избори

Изборите протекоха честно и прозрачно, каквато беше и основната задача на служебното правителство, заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в Берлин, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът отбеляза, че потвърждение за добрата организация има и от мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която..

публикувано на 11.06.24 в 11:50
Александър Джартов

Джартов: Най-вероятната причина за пожара в болница "Свети Георги " е незагасена цигара

Най-вероятната причина за пожара в пловдивската болница "Свети Георги " е незагасена цигара. Това съобщи пред БНР директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов. "Малко след 21:00 часа е получено съобщение при нас за пожар на 11-ия етаж в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Изпратени са 10 автомобила, като впоследствие се оказва,..

публикувано на 11.06.24 в 11:48
проф. Георги Фотев

Проф. Георги Фотев: Има едни хора, които се явяват не като анализатори, а като пропагандатори

" Тази предизборна кампания беше потресаваща и отвратителна. Нейният смисъл е да няма кампания ". Това заяви пред БНР проф. Георги Фотев, социолог, бивш министър на науката и образованието. "Първите измервания се задържаха до края. Нямаше никакви сериозни дебати върху големите проблеми на българското общество, което е част от ЕС...

публикувано на 11.06.24 в 11:02
Премиерът в оставка Александър де Кро напуска кралския дворец в Брюксел след консултации за нов кабинет, 10 юни 2024 г.

Предварителни преговори за съставяне на правителство на Белгия

Белгийският крал Филип започна първите срещи с ръководителите на партиите, подкрепени на изборите от 9 юни, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. В неделя белгийските избиратели определиха състава на новия Федерален парламент, на местните власти и националните представители в Европейския парамент. Политически наблюдатели виждат възможност..

публикувано на 11.06.24 в 10:45
Кириакос Мицотакис

Промени в състава на гръцкия кабинет

В Гърция се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис за промени в политиката и състава на кабинета. Спешните мерки са свързани с много по-ниския резултат на управляващата партия на евроизборите в сравнение с миналогодишния парламентарен вот. Управляващите консерватори спечелиха евровота в Гърция, но изгубиха 1 милион гласа в..

публикувано на 11.06.24 в 10:19