Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Гърция преминава спокойно, няма данни за нарушения

Вотът в Атина
Снимка: Мерим Тенев

Гърците днес избират новите си 300 депутати. Съгласно оценките на анализаторите там тези избори по-скоро ще доведат до предсрочен вот, след малко над месец. Съставянето на еднопартийно правителство или коалиция сега се очертава като нещо невъзможно. 

Избирателните секции ще затворят в 19 часа. Тогава се очакват и първите прогнозни резултати.

Гласуването в цяла Гърция преминава спокойно и без нарушения.

За близо 10 милиона гласоподаватели упражняването на вота им е задължително, с няколко изключения, съгласно Конституцията и избирателното законодателство в Гърция. Гражданин, който неоправдано не упражни правото си на глас, се наказва с лишаване от свобода от месец до година. Съдът може да наложи и забрана за работа на редица държавни позиции от една до три години.

Както отбелязват гръцките медии обаче, наказанията от доста време реално не се прилагат и големият въпрос днес е какъв ще е броят на хората, които ще изберат, както казват тук, да отидат на плаж, вместо до урните. Интересно е и къде ще отиде гласът на нерешилите до последния момент.

Неделната гръцка преса задава въпроса дали Гърция отива напред.

Причината  на днешните избори, въпреки преднината, която социолозите дават за управляващата дясноцентристка "Нова демокрация" пред основната опозиционна лява СИРИЗА, самостоятелно управление или коалиция са почти невъзможни. Това ще доведе до служебно правителство и предсрочни избори след 40 дни.

Интересно е и коя ще е третата партия на изборите в Гърция - социалдемократическата ПАСОК или Гръцката комунистическа партия. Голяма е вероятността 3-процентната бариера да преминат и партията на евроскептика Янис Варуфакис и ексцентричния политик, бизнесмен и журналист Кириакос Велопулос.

Малко над 18 хиляди гърци гласуваха за първи път в чужбина вчера, а днес бюлетините им ще бъдат преброени в Гърция, след като пристигнат със самолети.

С интерес се следи и вотът на младите тук, които от тези избори гласуват от 17-годишни. Така с връстниците им на 18,19 и 20, броят на тези гласове е над 400 000 и хипотетично може да наклонят везната в една или друга политическа посока.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55