Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният протест в памет на загиналите по пътищата в столицата се провежда на бул. "Сливница", където загинаха Явор и Ани

Протест в памет на загиналите по пътищата: Трябват работещи мерки за пътна безопасност

Автор:
Снимка: Таня Милушева

На много места в страната днес граждани излязоха на протест срещу срещу войната по пътищата и в памет на загиналите при катастрофи - в националния протест се включиха София, Шумен, Варна, Етрополе, Казанлък, Самоков, село Братаница, Чирпан и др.

С блокиране на възлови участъци протестиращите поискаха работещи мерки за пътна безопасност и ефективни наказания за шофьори, които причиняват тежки катастрофи. Протестът в столицата се провежда вече близо 2 седмици - всяка вечер след жестоката катастрофа на бул. "Сливница", в която загинаха Ани и Явор - младата двойка пресичала булеварда, докато неопитен 18-годишен шофьор ги блъсна. И днес протестиращите затвориха за около час и половина кръстовищата на бул. "Сливница" с ул. "Русе" и с бул. "Константин Величков".  

В София, снимка: Таня Милушева.

"Включих се протеста, за да има някаква промяна и нещата да тръгнат към по-добро - и за млади, и за възрастни, и за всички занапред. Много бавно всичко се случва, как да вярваме";

"В затвора, там да лежи, да се научи";

"Много сериозни мерки, много сериозен контрол, нещо, за да се промени...Ако само така се събираме и си говорим..., ето колко хора сме - нищо...Трябва много, цяла България трябва да излезе, за да има промяна.... Ето млади хора си отиват, колко още трябва да си отидат, за да се промени нещо", коментираха участници в протеста.

Същевременно участници в протеста отбелязаха, че са били изненадани от приетите бързо от Народното събрание мерки за по-сериозни наказания - и то във време на трусове в съдебната и политическата ни система, дори без да има редовно правителство. Това обаче не е завършено дело и очакват промените да стигнат по далеч. Каквито и санкции да има, без ефективен контрол от страна на МВР няма как да успеем, казаха още протестиращите.

"Нуждата от реална и спешна законодателна промяна най-вече ме накара да се включа в протеста”, заяви Цвета Болешкова, която живее до бул. "Сливница".

"Казвам спешна, защото наистина ние се намираме в една извънредна ситуация, ние сме в постоянна ситуация на война. Специално на този булевард случаите през годините са много, нищо не е правено и тъжният случай е налице".

"Светофарът работи през нощта, но трябват много по-сериозни мерки. За мен това няма да е достатъчно, за да се спрат джигитите по пътя. Трябва да има постоянно патрулиращ екип на МВР, който да следи ситуацията по пътя", допълни тя.

На мястото на катастрофата, където Ани и Явор намериха смъртта си, столичани поставят цветя.

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи заяви, че е от спешен порядък нужно общините да имат право да поставят камери, в тези прави участъци да може да се направят физически прегради, за да не се развива такава скорост, както и законови промени, които да позволяват конфискацията на автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. "Трябва и бърза комуникация между МВР и нарушителите през имейли, а не чрез хартиени повиквателни, нужен е и нов закон за движение по пътищата", каза Тодоров.

В Шумен тъжно шествие премина по бул. "Симеон Велики", където през септември миналата година загина 22-годишната Светомира. След това протестиращите се отправиха към  участъка при Томбул джамия, където живота си загубиха трима млади шуменци.  
Сред протестиращите бяха и близки на цяло погубено семейство от Смядово, които призоваха: "Медицински прегледи да се минават, защото в нашия случай сънна апнея.... и... ако може на година по-често да минават на медицински прегледи шофьорите"; 
"Според мен, не е само скоростта, то като човек е болен, да не тръгва изобщо"; "Съзнанието на хората трябва да се промени, според мен".
В Търговище съпричастни към националния протест се събраха в района на "Момина чешма" и затвориха за кратко пътя, където през октомври миналата година при катастрофа бе убит младият Петър Василев.

Протестиращи блокираха за половин час пътя от Бургас за Созопол, за да поставят цветя на мястото, където намериха смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен.

Майката на загиналия Тодор Тодоров - Мария Тодорова и дъщерята на Ванча Байлова – Гергана Тачева, бяха на протеста:

"Осъдиха го на четири години и осем месеца, ефективна присъда, но ние не сме съгласни с това. За двама души аз не съм съгласна, че трябва да лежи толкова. Искаме поне по пет години на човек, но да ги излежи, а не след една година да го пуснат за добро поведение. Шофьорът е осъждан три пъти, фалшива диплома за осми клас, фалшива сигурно книжка си е извадил в Турция", каза Мария Тодорова. 

До инцидента се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофират на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите са излизат, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъска. Те почиват на място.

Стара Загора и Казанлък също се включиха в националния протест. Близки на загинали на пътя призоваха отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти, отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура. Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.

В Стара Загора протестът премина в памет на Мария Караиванова – Мими, която завинаги остана на 17, след като загина през август 2021 при тежка катастрофа край екопътека "Бяла река" край Калофер. 

Хасково; Снимка: Дора Атанасова.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Йотова открива 4-ия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия, съседни държави и България. В рамките на посещението си в Мюнстер вицепрезидентът ще проведе срещи с..

публикувано на 18.05.24 в 10:08
Летището в Мюнхен

Климатични активисти нахлуха в международното летище в Мюнхен

Възможни са закъснения на полети от международното летище в Мюнхен. Причината - нахлуване на пистата на климатични активисти, предаде БТА. Една от двете писти след тази акция беше отворена, но ще има закъснения на полетите, заяви говорител на аеропорта. Протестът беше организиран от "Последно поколение". Две групи активисти на движението..

публикувано на 18.05.24 в 10:05

Хилъри Клинтън идва в България за специална среща

Бившият американски държавен секретар Хилъри Клинтън идва в София за специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Събитието ще събере световни лидери от публичния и частния сектор, за да обсъдят начини за подкрепа на икономическия напредък на жените. Срещата в София е част от "Пътя към септември" на инициативата - ежегодни събирания..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Ваня Монева

Ваня Монева пред БНР: Българската култура и образование имат нужда от подкрепа

Българската култура и образование имат нужда от подкрепа, защото запазват идентичността ни, каза пред Българското национално радио в навечерието на 24-ти май диригентът Ваня Монева. Тя беше сред интелектуалците, отличени с Почетния знак на президента, заради водещата й роля в развитието на съвременното хорово изкуство. Изпълнението на..

публикувано на 18.05.24 в 08:59

Над 500 вземат участие на традиционния танцов събор "Мараш пее"

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество "Мараш пее". Във фолклорния празник се очаква да се включат над 500 танцьори от цялата страна. Днес и утре в Стралджа за поредна година ще гостуват стотици любители и изпълнители на народното песенно и танцово изкуство. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено..

публикувано на 18.05.24 в 08:52
Художествена галерия

В Троян и Монтана отбелязат Международния ден на музеите

Музеите в Троян се включват с различни образователни и забавни събития в 27-то издание на европейската инициатива "Нощ в музея", която тази година съвпада с професионалния празник на музейните специалисти - Международният ден на музеите, който се чества от 1978 година насам. От рано сутринта до късно вечерта Музея на занаятите, Конака и..

публикувано на 18.05.24 в 08:40
Газа, 14.04.2024 г.

Израелски военни са открили останките на трима заложници, отвлечени от "Хамас" в Ивицата Газа

Израелските военни обявиха, че са открили тленните останки на трима от заложниците, отвлечени от групировката "Хамас" в Ивицата Газа. Смята се, че те са били убити още при нападението в южен Израел на 7 октомври. Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че тримата са били идентифицирани и посочи, че те са загинали още при атаката по..

публикувано на 18.05.24 в 08:15