Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребърни бухалки за Боряна Калейн от финалите на уредите в Баку

Шампионката в многобоя Боряна Калейн взе сребърен медал на бухалки и бронзов с обръч, а Стилияна Николова спечели сребро с топка на финалите на отделните уреди при жените на 39-о европейско първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).

В първия финал за деня Калейн изигра стабилно композицията си и получи оценка 32.250 точки, което й осигури третото място.

Другата българка Стилияна Николова допусна сериозна грешка с излизане на уреда извън терена и остана седма с 28.700 точки.

Европейска шампионка с обръч стана Виктория Оноприенко (Украйна) с 33.250 точки, а сребърното отличие взе Ади Ася Катц (Израел) с 32.600 точки.

Във финала с топка Стилияна Николова игра много добре и беше оценена с 33.350 точки, от които 17.200 за трудност. Така тя взе сребро, което е третото й отличие от първенството след бронза в многобоя и златото отборно.

Боряна Калейн, която е европейска шампионка на топка от Тел Авив 2022, имаше неточности и остана шеста с 32.300 точки. От щаба ни подадоха контестация, която беше приета и оценката й беше повишена на 32.600, но тя запази позицията си.

Златото с топка извоюва италианката София Рафаели с 33.650 точки, а трета е представителката на домакините Зохра Агамирова с 32.850.

С бухалки Боряна Калейн игра перфектно, но получи 32.450 точки. Треньорският щаб отново подаде контестация, която беше уважена и оценката повишена на 32.650, което й отреди втората позиция в крайното класиране.

Българката има четири отличия до момента - злато в многобоя и отборно, както сребро с бухалки и бронз с топка.

Италианката София Рафаели стана първа с бухалки с 33.000 точки и спечели второ злато от финалите, а трета се нареди Екатерина Веденеева (Словения) с 31.700.

България вече спечели десет медала от шампионата - пет златни, три сребърни и два бронзови.

До края на днешния ден предстоят още три финала с българско участие - на лента при жените, както и на пет обръча и на три ленти/две топки при ансамблите.

В залата е и посланикът на България в Азербайджан Руслан Стоянов, който подкрепя националките в последния ден на първенството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Епитропов

Епитропов e на европейски финал и на 200 м бруст

Любомир Епитропов се класира за финала на 200 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Това е втори финал на шампионата за Епитропов, който преди ден се нареди осми на 100 метра бруст. Българинът зае второто място във втория полуфинал на 200 метра бруст с 2:10.38 минути. Той не успя да покрие..

публикувано на 19.06.24 в 21:21
Германия победи с 2:0 Унгария

Германия е на осминафинал след 2:0 над Унгария

Домакинът на Евро 2024 Германия си осигури класиране за елиминационната фаза на турнира. В Щутгарт във втория си мач от група "А" Бундестимът победи с 2:0 Унгария и оглави класирането с шест точки, пред Швейцария с три и Унгария и Шотландия без актив. Макар и да не успяха да постигнат убедителен успех като този с 5:1 над Шотландия в мача на..

публикувано на 19.06.24 в 20:58
Килиан Мбапе

Килиан Мбапе поднови тренировки с превръзка на счупения нос

Килиан Мбапе поднови тренировки с националния отбор на Франция, носейки превръзка върху счупения си нос, съобщава агенция АП. Суперзвездата на "петлите" получи контузията в мача на европейското първенство по футбол срещу Австрия. Подновяването на тренировките обаче далеч не означава, че нападателят може да се завърне в игра за световните..

публикувано на 19.06.24 в 20:43
Юлия Стаматова

Българки печелят на тенис в Сърбия

Осмата поставена Юлия Стаматова се класира за втория кръг на единично на турнира по тенис на клей в Куршумлийска баня (Сърбия) с награден фонд 15 хиляди долара. Стаматова се наложи над белгийката Каат Копес с 6:4, 4:6, 6:3 в двубой, продължил три часа и 18 минути. Следващата й противничка ще бъде участващата с "уайлд кард"  Петра Коникусич..

публикувано на 19.06.24 в 20:18
Лудогорец победи с 5:0 словенския Приморие

Лудогорец започна летните контроли с разгромна победа

Българският шампион Лудогорец започна подготвителните си мачове с убедителна победа 5:0 (4:0) над словенския Приморие (Айдовчина). Това беше първа контрола на орлите от лагера им в Австрия, а съперникът беше избран подходящо - новак в първа дивизия на страната. Старши треньорът на разградчани пусна два различни състава във всяко полувреме,..

публикувано на 19.06.24 в 20:04
Албания и Хърватия завършиха 2:2

Албания и Хърватия направиха зрелищно 2:2

Късна драма донесе равенството 2:2 на Албания срещу Хърватия в срещата от втория кръг в група В на Европейското първенство по футбол.  Това беше първа точка и за двата отбора в шампионата, след като албанците стартираха с поражение с 1:2 от Италия, а хърватите загубиха с 0:3 от Испания. Възпитаниците на бразилския спец Силвиньо изиграха добро..

публикувано на 19.06.24 в 18:51
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна във втория кръг на „Куинс Клъб“

Григор Димитров отпадна от турнира на тревна настилка в "Куинс Клъб" в Лондон от сериите АТП 500. В среща от втория кръг българинът, който е поставен под номер 3 в схемата, отстъпи на американеца Себастиан Корда с 4:6, 6:3, 5:7 след два час и една минута игра. Заради поражението от понеделник Димитров ще падне с едно място в световната..

публикувано на 19.06.24 в 18:43