Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново въздушна тревога в почти цяла Украйна

Изглед към Бахмут, Донецка област, 26 април 2023 г.
Снимка: БТА

В Украйна тази нощ отново беше обявена мащабна въздушна тревога. По-рано Киев заяви, че неговите сили все още напредват около Бахмут, с цел да обкръжат разрушения източен град, след като Москва поздрави частната наемническа група "Вагнер" и руските войски за превземането му.

Въздушната тревога, която засегна почти цялата страна бе отменена сутринта в повечето области. По-рано беше съобщено за взривове в Днепър и Запорожие. Снощи изпратен от Русия дрон камикадзе е бил свален над морето от противовъздушната отбрана на Одеска област.

Руският президент Владимир Путин похвали вчера своите редовни войски и групата наемници "Вагнер" за превземането на източния украински град Бахмут, за който се води най-дългата и най-кръвопролитната битка в 15-месечната война.

По-късно обаче високопоставен украински генерал каза, че силите на Киев все още контролират част от Бахмут, което ще им позволи да влязат в града, когато ситуацията се промени. Генерал Олександър Сирски заяви в Телеграм, че украинските войски напредват към руските сили в предградията и се доближават до „тактическо обкръжение“ на града.

Украинският лидер Володимир Зеленски също отхвърли твърденията на Москва, че контролира Бахмут и сравни руините на източния град с разрушаването на Хирошима през Втората световна война.

На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Зеленски получи уверения за трайна подкрепа от групата на 7-те най-богати демокрации в света. В най-новия пакет от военна помощ, обявен от американския президент Джо Байдън, в размер на около 375 милиона долара, Киев ще получи още боеприпаси за тежката артилерия и реактивните системи за залпов огън, както и бронирана техника.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на ДЗИ са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити за проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. Това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура срещу "Мета", съобщиха от ЕК. Целта е да се установи дали компанията, която е доставчик на Фейсбук и Инстаграм, е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните. От Комисията се опасяват, че системите на двете социални мрежи, включително техните..

публикувано на 16.05.24 в 13:33

Арестуваха член на Инспектората на ВСС, държал се непристойно с жени

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е бил задържан снощи в районното полицейско управление във Враца заради непристойно поведение в хотел в града. Това е станало след сигнал до телефон 112, подаден от персонала на хотела, в който Мумджиев бил отседнал във връзка със служебни ангажименти.  Според свидетели от персонала и..

публикувано на 16.05.24 в 13:05

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54