Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградата на руската Федерална служба за сигурност в Белгород е била атакувана

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайно напрегната остава обстановката в граничещата с Украйна Белгородска област в Русия, където вчера проникна украинска диверсионно-разузнавателна група. Това съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков.

Повечето жители на Грайворонския окръг, където навлезе диверсионно-разузнавателната група са го напуснали. На територията на областта са организирани пунктове за временно настаняване. Днешните тържества по случай завършването на учебната година ще се състоят в онлайн формат, посочи Гладков и описа актуалната обстановка по следния начин. 

"Осем души са ранени. По информация на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната няма загинали сред мирните жители. Ситуацията остава достатъчно напрегната. Въведен е режим на контратерористична операция".

Вчера стана ясно, че украинските диверсанти всъщност са бойци на две въоръжени формирования от руснаци, които воюват на страната на Украйна. Това са така наречените Руски доброволчески корпус и Легион "Свобода за Русия". Според говорителят на Кремъл Дмитрий Песков целта на диверсията е да намали за украинската страна политическия ефект от загубата на Бахмут.

Междувременно украинската агенция УНИАН съобщи за атака срещу сградата на руската Федерална служба за сигурност в Белгород . 
Снимки и видео в руско онлайн издание са показали дим, който се издига над града.
Съобщава се за силна експлозия в центъра на града и пристигнали на мястото полицаи и пожарникари.
Поради въведения режим на антитерористична операция в региона са забранени публикации без позоваване на официални източници, информира УНИАН.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сериозни нарушения на изборите във Враца

Изборният ден в област Враца преминава без драстични нарушения. В една секция е спрян машиният вот, а гласуването продължава на хартия. От Районната избирателна комисия във Враца са отхвърлили като неоснователна една жалба. Секционните комисии са инструктирани според указанията на ЦИК в случай на сгрешени разписки от машините да продължат..

публикувано на 09.06.24 в 15:12

Задържаха 29-годишен свищовлия, обрал тото пункт с пистолет играчка

Полицията в Свищов задържа 29-годишен местен жител за грабеж в тото пункт в крайдунавския град. Мъж е потърсил съдействие в полицията в Свищов, съобщавайки за откраднати пари от тото пункт в деня за размисъл. Изяснено е, че мъж с маска на лицето и слънчеви очила е влязъл в пункта на тотализатора, насочил е към служителката пистолет-играчка и,..

публикувано на 09.06.24 в 15:05

Бургас: Препълнени плажове, 8% избирателна активност

Изборният ден в Бургаска област започна с технически проблеми в малък брой секции. Причината - като на повечето места в страната, са машини, които отпечатват само една разписка, а хората са гласували за двата вида избори. По указания на Централната избирателна комисия там, където машината не е разпечатала разписка, се гласува с бюлетина. 2 жалби..

публикувано на 09.06.24 в 15:04

Размисли от Бяла Слатина за изборите и живота в малкия град

"Търсим някой с нови неща, които предлагат. Гледаме да сменим вече старото, да се пробваме да сложим нещо ново. Хора, които не са били толкова на власт и мислят по друг начин , не са с мислене да грабят." Това мнение изразява пред БНР жител на Бяла Слатина. Местният избирател представя своята гледна точка към изборите и живота в малкия..

публикувано на 09.06.24 в 14:55
Антони Върбев

Изненада в Пазарджик: В ромския кв. "Изток" няма никакъв интерес към вота

Без сериозни нарушения и със средна избирателна активност протичат изборите в област Пазарджик.  Към 11:00 часа най-активно е гласуването в община Сърница - там вота си са дали малко под 18% от избирателите, а най-слабо в община Брацигово - 5,28 на сто. Гласуването за национален и за европейски парламент се препокрива, като разликата между..

публикувано на 09.06.24 в 14:48

Италия: 1 от 10 избиратели е информиран за партийните кандидати за ЕП

Гласуването за ЕП в Италия започна вчера, като продължава и днес. Очаква се да завърши в 23 часа местно време. Според наблюдателите гласуването за ЕП има повече вътрешна насоченост към италианската политическа структура. Проучване показа, че ще гласуват около 57% от италианците, повече от чувство за дълг. Само 1 от всеки 10 е много информиран..

публикувано на 09.06.24 в 14:38

Параваните създадоха напрежение във вота в община Кюстендил

Избирателната активност в изборите за Народно събрание към 11:00 часа в област Кюстендил е 7,76 на сто, а за европарламент -  8,71 процента, по данни на Районната избирателна комисия.  В три от избирателните секции още в началото на изборния ден се наложи да се премине на гласуване само с хартиена бюлетина заради повредени машини. Жалба, внесена от..

публикувано на 09.06.24 в 14:31