Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Емил Георгиев: Необходимо е трайно реформиране на ВСС

Снимка: Facebook / @ PravosadieZaVseki

"Нашето искане сега става още по-силно, независимо от постигнатото споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Натискът ни ще бъде още по-силен. Ние самите ще бъдем допълнителни гаранти, ние ще следим зорко и внимателно в какви срокове какви стъпки се предприемат и ако се окаже, че отново имаме трик или имаме някакъв втори-трети вариант на исторически компромис - ние ще бъдем едни от първите, които ще поискаме оставката на тези хора". 

Това заяви пред БНР адв. Емил Геориев от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес организира протест под надслов "Ентер за съдебната реформа сега". Искането е за незабавно начало на дебата за конституционните промени и внасянето на проектите за промени в Конституцията за решителна реформа в глава "Съдебна власт".

"Иван Гешев досега винаги е правил впечатление на много силен на думи, но не толкова решителен, когато се стигне до дела", подчерта той. И  припомни, че граждански сдружения са подавали сигнали до прокуратурата многократно. По тези сигнали или не се работи, или биват "смачквани" още на ниво проверка, или се "държат на трупчета", за да могат да бъдат вкарани в употреба, когато това се наложи, посочи адвокатът.

"Съдебната власт в България на хартия е независима. Знаем, че това не е така. От поредицата данни и доказателства става ясно, че тази независимост не съществува. Има много тежък политически натиск над нея и реално политически кръгове избират висините на съдебната власт, в това число и главните прокурори", коментира адв. Георгиев в предаването "Преди всички".

По думите му пътеката минава през трайно реформиране на кадровия и управленски орган на съдебната власт - ВСС

"Крайно време е във ВСС да има съществена и устойчива промяна, пълно разделяне на двете колегии, които понастоящем съществуват, без пленум. Трябва в съдийската, която е по-съществената за гарантиране на независимостта на съдебната власт - там наистина съдиите, избрани от съдии, да имат превес. В момента нашата Конституция предвижда някакъв парламентарен избор, но той може да бъде сведен, не е задължително да бъде на паритетна основа, т.е. колкото са избрани от съдии, толкова да са избрани и от парламента. В прокурорската колегия може да е малко по-различно, защото прокуратурата осъществява държавна политика в много отношения. Там спокойно може и парламентарната квота да бъде в превес, но е много важно какви хора от парламента ще бъдат избирани в прокурорската колегия". 

Според него има силен страх от върховете надолу в системата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наместник-председателят на Св. Синод Врачанският митрополит Григорий обявява Патриаршеския избирателен църковен събор за открит.

Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх

Започна Патриаршеският църковен събор, който днес трябва да избере новия водач на Българската православна църква. Претенденти за поста са трима митрополити - Григорий, Даниил и Гавриил, а кой от  тях ще заеме мястото на починалия през март тази година Патриарх Неофит, ще определят с тайно гласуване 140 -те духовници и миряни - делегати на..

публикувано на 30.06.24 в 09:09

Втори тур на изборите за кмет на севлиевското с. Батошево

В севлиевското село Батошево днес се провежда втори тур на извънредните избори за кмет. На първия тур на извънредните избори за кмет в Батошево се явиха четирима кандидати. 303-ма жители на селото с гласовете си изпратиха на балотаж Недьо Маринов от ГЕРБ и Силвия Пушкарова, издигната от Инициативен комитет. До тези извънредни избори се..

публикувано на 30.06.24 в 08:16

Без напредък в преговорите за примирие между Израел и "Хамас"

Няма напредък по преговорите за примирие в Ивицата Газа, заяви високопоставен член на палестинската групировка "Хамас". Според Осама Хамдан представената от Вашингтон нова формулировка за част от израелското предложение за прекратяване на огъня, обявено миналия месец от президента Джо Байдън, не съдържа нищо ново. Снощи хиляди..

публикувано на 30.06.24 в 08:10
Володимир Зеленски

Киев отхвърли твърденията на Беларус, че Украйна дестабилизира общата граница

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му, след като при руски ракетен удар в Запорожка област загинаха седем души. "Нашите градове и общности ежедневно страдат от подобни руски удари. Но има начини това да бъде преодоляно - като ликвидираме терористите там, където са, като..

публикувано на 30.06.24 в 08:01

Франция избира парламент

Три седмици след разпускането на Националното събрание Франция избира предсрочно нов парламент. Вотът може да промени изцяло политическия пейзаж при победа на крайната десница. Французите са отново призовани до урните и според проучванията ще участват масово в първия тур на парламентарните избори. Вотът приключи с рекордно висока активност сред..

публикувано на 30.06.24 в 07:54
Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“

Промени в движението в центъра на София заради Патриаршеския църковен събор

Столичната полиция обяви специален режим за охрана и регулиране на пътното движение във връзка с провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор и избора на патриарх на Българската православна църква. От 12.00 часа пространството около храм-паметник "Св. Александър Невски" и площада ще бъде отцепено и с ограничено пътното..

публикувано на 30.06.24 в 07:25

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика", който се провежда за седми път във Врачанския Балкан. По време на..

публикувано на 30.06.24 в 06:42