Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тетевен почитат паметта на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.
Снимка: БГНЕС (архив)

В Тетевен тази вечер с тържествена заря - проверка ще бъде почетена паметта на един от водачите на Априлското въстание Георги Бенковски по повод 147-годишнина от гибелта на войводата.

От 20.00ч. на пл. „Сава Младенов“ ще звучат изпълнения на духов оркестър, а  след това, от 21.00 ч. започва  тържествената заря-проверка по повод 147-годишнина от гибелта на Георги Бенковски, който загива  на 25 май 1876 г. в местността Костина край село Рибарица след погрома на Априлското въстание.

Жители и гости на Тетевен ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България.

"Бенковски е една голяма личност в национален мащаб, но за Тетевен тя е нещо по-специално, защото тук за съжаление е неговото лобно място. И ако началото на Априлското въстание е било в Копривщица и Панагюрище, тук можем  да кажем, че е епилога, завършването на Априлското въстание с  неговата смърт.

Макар, че Бенковски  е загинал тук, ние сме горди, защото  е имало хора, които и в Черни Вит и в околността са го закриляли и са му помагали, както и на  неговите съратници", каза кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

Възпоменателните събития ще продължат и на 25 май в местността Костина.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността на МВФ

България ще участва със субсидия в Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа към Международния валутен фонд. Необходимото финансиране е обезпечено в тазгодишния бюджет. Доверителният фонд е един от инструментите, чрез които могат да се подпомогнат най-бедните държави по света, Правителството одобри решение, с което..

публикувано на 19.06.24 в 22:07

Овладян е голям пожар в землището на село Коиловци

Седем екипа от пожарникари овладяха възникналия и продължил близо седем часа пожар в землището на плевенското село Коиловци. Пламъците са обхванали 120 дка ечемичен блок.  Остава затворен пътят между плевенските села Коиловци и Бръшляница.

публикувано на 19.06.24 в 21:10

В Кюстендил ще могат да кандидатстват за безплатно саниране на жилища

Кюстендилци ще могат да кандидатстват за саниране на жилищата си с пари по така нар. справедлив преход, касаещ областите Кюстендил, Перник и Стара Загора, обявиха от общината..Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход и с национално съфинансиране. За област Кюстендил..

публикувано на 19.06.24 в 20:36

Nvidia стана най-скъпата компания в света

Американският производител на компютърни чипове Nvidia стана най-скъпата компания в света,надминавайки софтуерния гигант "Майкрософт".  Базираната в Санта Клара, Калифорния технологична компания достигна рекордно висока капитализация от 3,34 трилиона долара,след приключване на борсовия ден във вторник. Стойността на акциите на Nvidia се повиши с 3% през..

публикувано на 19.06.24 в 20:06

Бързите услуги за издаване на шофьорски книжки са временно затруднени

Временно са затруднени ускорената и бързата услуга за издаване и замяна на шофьорски книжки заради технически проблеми в мрежата за обмен на информация между държавите членки на Европейския съюз, съобщиха от МВР.

публикувано на 19.06.24 в 19:52

След като полицай простреля 19-годишен младеж: Родители настояват за справедливост и промени в НК

В Плевен продължава разследването по случая, при който полицай простреля 19-годишен младеж. Промени в Наказателния кодекс, справедливост и прозрачност поискаха днес бащите на младежите, по чийто автомобил стреля служителят на реда.  Прокуратурата съобщи, че е повдигнато обвинение на полицая, който е използвал личното си оръжие. Той е..

публикувано на 19.06.24 в 19:45

Жеги, над 51 градуса в Саудитска Арабия

Най-малко 550 поклонници са починали вследствие на високите температури по време на ежегодното поклонение хадж в Саудитска Арабаия. Горещата вълна обхвана части от САЩ, Европа и Балканите. До 51,8 градуса достигнаха температурите в саудитския град Мека в последните дни, където се проведе едно от най-големите поклонения в света. Според източник на..

публикувано на 19.06.24 в 19:25