Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В празничния ден в Габрово отдават почит към Васил Априлов

Снимка: Велина Махлебашиева

На празничния за българската просвета и култура ден жителите на Габрово отдават почит към благодетеля на първото новобългарско светско училище Васил Априлов.

С тържествен молебен започна празникът на Светите братя Кирил и Методий в Габрово.

Литийно шествие потегли от храма и спря пред паметника на Васил Априлов.

Пред монумента, който се издига пред Националната Априловска гимназия, наследник на първото светско училище в българските земи, по традиция се събират някогашни момичета и момчета от випуски на гимназията. Днес едни от тях честват 60 години от завършването си:

"Най-хубавият български празник на младостта. Важното е, че сме се видяли, че сме почувствали празника, и се радваме, че можем да го направим". 

В тържествено шествие през централния площад "Възраждане" преминаха ученици и техните учители:

"На нас ни хареса идеята да носим портрета, за да можем да уважим празника".

"Ден, в който се показва почитта към знанията, науката и естествено, към нашите патрони".
"Целият месец май минава под знака на този великолепен празник. Учениците ни са усмихнати".
"Ние се вълнуваме да ги покажем на града, с хубавите униформи".
В шествието с лентите си се отличаваха отличниците:
"Трябва много да се трудим, за да станем отличници и да приемем училището не като задължение, а като забавление".

Снимки: Велина Махлебашиева
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Българската народна банка отново предупреди за измамни телефонни обаждания от хора, които се представят за нейни служители.  В тях се изисква информация за сметки на гражданите и им се дават инструкции за извършване на преводи по тях.  "Тези обаждания са измамни и не се извършват от служители на БНБ", подчертават от Централната банка и съветват да не..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

Главчев: Няма промяна в българската позиция за Украйна

"Няма промяна в българската позиция за Украйна", каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на заседанието на европейските лидери в Брюксел. Запитан кои са страните, споменати във вчерашните заключения, а именно, че "военната помощ ще бъде осигурена при пълното зачитане на политиката на сигурност и отбрана на някои страни..

публикувано на 18.04.24 в 16:23

НС прие Националната здравна стратегия

Със 107 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и един от БСП - Народното събрание прие преработената Национална здравна стратегия до 2030 година, внесена от Министерски съвет.  В нея е предвиден бюджет от над 100 милиарда лева за подобряване здравето на населението.  Националната здравна стратегия очертава конкретните резултати, които трябва..

публикувано на 18.04.24 в 16:13

Пуснаха задържания за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Софийският районен съд освободи 37-годишния мъж, който поруга в понеделник вечерта гроба на патриарх Неофит.  3 години затвор грозят задържания за оскверняването на гроба на патриарх Неофит Съдията изтъкна, че поисканата от прокурора мярка "задържането под стража" е твърде тежка за престъплението, за което е обвинен Иво Димитров.  Има..

публикувано на 18.04.24 в 16:05

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията.  Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на..

публикувано на 18.04.24 в 15:55

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове. Това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година.  Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки.  Данните за..

публикувано на 18.04.24 в 15:40

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29