Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна не бива да използва американски оръжия в Русия, заяви ген. Мили

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Марк Мили след брифинг за пресата в Пентагона, 25 май 2023 г.
Снимка: БТА

САЩ отдавна са казали на Украйна да не употребява произведено в САЩ военно оборудване за извършване на атаки на руска територия, заяви днес високопоставен американски генерал на фона на обвиненията, че проукраинска въоръжена групировка е използвала американски бронирани автомобили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили заяви, че канцеларията му проверява изображенията, на които се виждат автомобили, за които се смята, че са били използвани при атака срещу руския пограничен регион Белгород. По думите му обаче американската позиция, подобно произведено в САЩ оборудване да не бъде използвано в Русия, е ясна на Киев.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че европейските съюзници разработват координирана програма за обучение на украинските сили как да си служат с изтребители Ф-16, но лидери от Пентагона предупредиха, че това ще бъде скъпо и сложно начинание и няма да бъде магическо решение на войната, предаде Асошиейтед прес.

Остин каза, че съюзниците са стигнали до извода, че заедно с обучението Украйна ще трябва да развие и способностите си за поддръжка и обслужване на самолетите, както и да се сдобие с достатъчно боеприпаси. Той добави, че системите за ПВО все още са оръжията, от които Украйна се нуждае най-много за своите по-широки усилия за установяване на контрол над въздушното си пространство.

"Няма магически оръжия", каза началникът на американския генерален щаб генерал Марк Мили, който се изказа на съвместна пресконференция с Остин в Пентагона.

"Руснаците имат хиляда изтребителя четвърто и пето поколение, така че ако искате да предизвикате Русия във въздуха, ще се нуждаете от значително количество изтребители от четвърто и пето поколение", отбеляза Мили.

Той добави, че изтребителите Ф-16 имат роля в бъдеще като част от украинските въздушни способности, но "създаването на ВВС с необходимите размери и обхват ще отнеме значително време".

Остин каза, че министерствата на отбраната на Нидерландия и Дания работят заедно със САЩ в тази насока и че Норвегия, Белгия, Португалия и Полша вече са предложили да допринесат към обучението. 

Остин и Мили се изказаха в края на виртуална среща на представители от сферата на отбраната на страни от цял свят, на която беше обсъдена продължаващата военна подкрепа за Украйна. На форума украинските лидери им предоставиха актуална информация.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и изпити,..

публикувано на 20.05.24 в 13:15

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг.  Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища. Преустановен е учебният процес, а в 12:30 ч. в знак на недоволството, Ръководството, академичната общност и администрацията излизат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Ректорът на плевенския Медицински университет проф. д-р Добромир Добрев, който е и..

публикувано на 20.05.24 в 12:36
Мохамад Мохбер

Мохамад Мохбер ще е временен президент на Иран

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще поеме временно функциите на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и всички останали на борда. Иранските власти увериха, че няма да има сътресения в управлението. В страната е обявен петдневен траур. От Европейския..

публикувано на 20.05.24 в 12:09

Английски език, икономика и здравно образование са предпочитанията на зрелостниците на втората матура

Днес се провежда втората задължителна матура, на която се явяват близо 46 000 дванайсетокласници.  Повече от половината полагат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11. и 12. клас. Останалите ученици са от професионални гимназии и техният задължителен държавен зрелостен изпит е по теория на професията. За втората си матура по..

публикувано на 20.05.24 в 11:56