Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС постигна споразумение за промени в договора с "Пфайзер" за доставка на Covid ваксини

Автор:
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че от името на държавите в ЕС е постигнала споразумение за внасяне на промени в договора с "Пфайзер" за доставката на ваксини против Covid-19. Измененията отчитат подобрената епидемична обстановка, се посочва в съобщение на Комисията, цитирано от БТА.

Предвижда се намаляване на количеството дози, купени от държавите по силата на договора. Предвижда се след плащане на такса, първоначално договорените дози да бъдат превърнати в "незадължителни поръчки". Удължава се срокът, в който държавите ще могат да получават доставки на ваксините - до четири години.

По-рано този месец Световната здравна организация отмени извънредното положение, въведено с появата на болестта, и обявяването на пандемия преди три години.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 температурни рекорда във Виетнам заради горещата вълна в Азия

Повече от 100 температурни рекорда бяха надвишени във Виетнам в резултат на гореща вълна в цяла Южна и Югоизточна Азия, съобщи АФП.  В последните седмици горещо време обхвана Азия от Индия до Филипините, пише Франс прес, а в резултат на нея са нараснали случаите на сърдечни удари, а училища затварят. От агенцията допълват, че климатолозите..

публикувано на 04.05.24 в 17:00

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните за Великден забележителности в околността

В дните около Великденските празници трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село. Изградените от родовете на Момчиловци десетки параклиси са израз на дълбоката религиозност на жителите на родопското село. Карта с маршрутите към храмовете е поставена на централно място в селото, за..

публикувано на 04.05.24 в 16:58
Дрезден

В Дрезден крайнодесни пребиха политици от две партии

Германски крайнодесни нападнаха и пребиха политици на Зелената и Социалдемократическата партия в Дрезден през изминалата нощ. Атаката е станала, докато екипи на двете партии са разлепвали предизборни плакати. Политикът от германската Социалдемократическа партия Матиас Еке е бил нападнат в Дрезден в петък през нощта и пребит тежко, така..

публикувано на 04.05.24 в 16:45

500 козунака и шоколадови яйца раздадоха за Великден в Монтана

500-те козунаци получиха за Великденските празници хората от клуба на пенсионера и различните съсловни организации в града. Освен козунак за внуците имаше и по едно шоколадово яйце. Кметът Златко Живков раздаде сладкарските изделия с благопожелания за живот и здраве, мир и разбирателство.  Точно на Великден, в неделя, на откритата сцена на..

публикувано на 04.05.24 в 16:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Руското Министерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде БТА като се позова на ТАСС. В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от..

публикувано на 04.05.24 в 16:16
Служители на сръбската полиция  след стрелба в Дубона, Сърбия.

Сърбия почита паметта на жертвите на втората от масовите стрелби, разтърсили страната преди година

Възпоменателна програма, посветена на невинните жертви на масовото убийство недалеч от Белград, започна днес с едноминутен звук на сирени, рецитал и речи в памет на загиналите, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. Днес се навършва точно една година от масовото убийство в селата Мало Орашие и Дубона, когато 21-годишният Урош Блажич уби девет и рани..

публикувано на 04.05.24 в 16:14

Част от градския транспорт в София е с удължено работно време в нощта на Великден

Заради празника част от столичния градски транспорт ще се движи с удължено работно време в нощта на Великден до 1:30 ч.  Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.  Подробности може да видите на сайта на Столична община.  Оттам съобщават, че метрото ще се движи в интервали между 17 и 34 минути. 

публикувано на 04.05.24 в 16:12