Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъртва риба в река Мочурица в Ямболско

Снимка: Гроздан Иванов- кмет на Стралджа, Фейсбук

Мъртва риба е изплувала в река Мочурица, в близост до ямболските села Палаузово, Воденичане и Маленово. Сигналът е подаден до Регионалната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора.

Сигналът за голямо количество мъртва риба по течението на река е подаден днес преди обед до кмета на община Стралджа Гроздан Иванов. Според него това не е изолиран случай и може да се опише като екокатастрофа, тъй като от години реката се замърсява от промишлено предприятие в съседната община Карнобат.


"Явно е, че идва по от изток, реката тръгва от община Карнобат, от тук нататък е много лесно, стига да искат институциите да проверят има ли такива големи промишлени предприятия, които евентуално могат да замърсяват, кои са те, случва ли се нещо. Ние пускаме сигнали, лошото е, че институциите гледат да си прехвърлят топката от една на друга". 

По думите на Иванов в засегнатите райони на реката не се наблюдава осветяване и нехарактерен мирис. Сигналът за умрялата риба е препратен и към Басейнова дирекция – Пловдив и се очаква да бъдат взети проби от водата.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Френските избиратели бламираха политиката на Макрон

"Французите вярват в избирателната си система, вярват в изборите и знаят, че изборът зависи наистина от тях . И когато знаят, че съдбата на държавата се решава, се мобилизират много силно, активността се покачи с около 20% от предишните парламентарни избори. Мобилизацията беше историческа ".  Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска,..

публикувано на 01.07.24 в 15:02
Капитан Васил Данов от Съюз на офицерите от запаса

Васил Данов: Позицията на България за срещата във Вашингтон е известна, добре е, че Радев се отказа

"Сигналът е ясен, че всеки остава на своите позиции, мнозинството, досегашното, в НС и МС остават на позициите, които вече официално са приети от българската държава в лицето на правителството и главно на парламента. Президентът остава на своята позиция, като противник на помощите със  оръжие на Украйна с опасенията си за разгръщане на конфликта..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43% по-ниска

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. юли в размер на 58,10 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след..

публикувано на 01.07.24 в 14:52

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература На национално външно оценяване по български език и литература се..

публикувано на 01.07.24 в 14:14
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, за да се събере широка подкрепа

Росен Желязков е най-приемливата фигура от ГЕРБ, която може да събере най-широка подкрепа. Времето за търсене на подкрепа се съкращава, а публично договорено мнозинство няма. Този ход изглеждаше изненадващ и поставя в трудна позиция ГЕРБ, коментира пред БНР политологът Калоян Велчев. "С излъчването на надпартиен кабинет се търси..

публикувано на 01.07.24 в 14:11

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена беседа в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая . Кореспондентът на БНР в Сливен..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото Народно събрание законодателни промени, с които беше въведена мeдиaция за определена група гpaждaнcĸи..

публикувано на 01.07.24 в 13:58