Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект: Увеличаване броя на действащите ТЕЛК

Националният съвет за тристранно сътрудничество, провежда заседание в сградата на Министерски съвет, 30 май 2023 г.
Снимка: БТА

Да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК-а в страната, предвижда проект на правителството за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза.

Поправките бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Заместник-министърът на здравеопазването доктор Динко Странски обясни, че предложените промени ще намалят срока за произнасяне при оценката на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане.

"Спазване на тримесечния законоустановен срок от подаване на заявлението декларация, респективно от обжалването чрез увеличаване броя на ТЕЛК от 70 на над 150. Съкращаване на срока за произнасяне чрез ограничаване на възможността НЕЛК да отменя и връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане до един път като при второ обжалване трябва да се произнесе окончателно".

Бизнесът от години настоява за радикални промени в системата на ТЕЛК, защото е остаряла. Станислав Попдончев от Българската стопанска камара заяви:

"Подкрепяме направените предложения за промени в проекта на постановление".

Резерви към проекта изразиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Според Ивелин Желязков системата на ТЕЛК в настоящия си вид трябва да бъде премахната:

"Тук ни се предлага нещо кардинално противоположно. Не само да не бъде премахнат, да бъде повече от два пъти увеличен броят на ТЕЛК-овете".

Синдикатите подкрепиха промените, но от КНСБ имат сериозни притеснения, че добрите намерения хората да не чакат с години решенията на специализираните комисии, могат да останат само на хартия заради липсата на медицински кадри.

"Как се гарантира възможно най-пълната обективност на документацията, по която ще се произнасят съответно комисиите? Не видяхме как се проследява отговорността по цялата верига".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Хеликоптерът на иранските висши служители се разби вчера на връщане от съвместна церемония на границата с Азербайджан. Загинали са и..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса . Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.  Така коментира протеста на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23