Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на питейната вода в община Дупница няма да се променя

Снимка: Сайт на ВиК Дупница

Цената на питейната вода за Дупница и 16-те села няма да се променя до края на годината, обявиха от общинската управа. От 13 години дупничани плащат по 1,37 лева за кубичен метър. От 1 юни в 7 общини, които са към регионалиня оператор "Кюстендилска вода", плащат по 3,65 лева за кубичен метър.

В Дупница цената на водата няма да се промени до 1 януари 2024 г., защото общинското ВиК дружество все още дотогава няма да бъде административно присъединено към "Кюстендилска вода".

Дотогава от общинската управа се надяват от МРРБ е КЕВР да им разрешат да се отделят от регионалната ВиК асоциация.

ВиК-Дупница е внесло  свой бизнес план, който предвижда увеличение цената на водата на 2,24 лева за кубичен метър. На етапа от нито една институция няма положително становище ВиК-Дупница да се отдели.

От Общината теглиха заем от 500 хил. лева за спасяването на водното дружество, чиито задължения са към 2 млн. лева.

Средствата вече са постъпили - първо с тях обаче ВиК ще се разплати към длъжниците си, известна част от парите ще са за материали и за нова техника за аварийните екипи, на трето място е осигуряване на редовна заплата за 90-те души, работещи във ВиК-Дупница.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредна въздушна атака срещу Киев

Русия предприе въздушна атака срещу Киев, съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, но към момента няма данни за жертви или ранени. Въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна малко след 3:00 ч.  Близо два часа е продължило нападението. Въоръжените сили на Украйна съобщиха за ракетна заплаха за..

публикувано на 12.06.24 в 07:33

Куриози от видеонаблюдението на вота: Флиртове, пожар, фенерчета...

Изборната нощ премина с много търпение от страна на членовете на секционните комисии и мълчание при попълване на протоколите. Не липсваха и свалки. По-интересните моменти, запечатани от камерите на ЦИК, прегледа репортерът на БНР Добромир Видев. Изборът на видеоматериали от секциите е напълно случаен, а записите са подготвени така,..

публикувано на 12.06.24 в 07:30

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.  В българското учение участват..

публикувано на 12.06.24 в 07:21

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност..

публикувано на 12.06.24 в 07:17

Неконтролируем остава големият пожар в област Пафос, Кипър

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за максимална температура от 41 градуса. Огненият фронт надхвърля 5 километра и наземните..

публикувано на 12.06.24 в 02:05
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59