Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев е новият министър на младежта и спорта

Снимка: ММС

Доц. Димитър Илиев беше избарн за министър на младежта и спорта в кабинета "Денков-Габриел". Илиев е осемкратен шампион на страната в дисциплината "Рали". Той е един от тримата български пилоти печелили най-авторитната надпрева у нас в тази дисциплина - рали "България". Има няколко престижни класирания в кръгове от европейските и световни първенства.

Димитър Илииев има магистърска степен по автомобилен и мотоциклетен спорт в Национална спортна академия "Васил Левски", като придобива научна степен доктор и научна степен доцент в същата област. Дълги години работи като преподавател във висшето спортно училище. Председател и основател на Асоциацията на действащите автомобилни състезатели. 

Основател на Академия за безопасно шофиране, в която всяка година курсисти преминават теоретично и практично обучение за повишаване на тяхната квалификация и умения. Заемал е редица обществени позиции и инициативи за повишаване на информираността на хората по проблемите на пътната безопасност и превенция на инцидентите на пътя.

Няколко месеца беше зам. председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътища" в кабинета "Петков".

СПОРТНА КАРИЕРА

Димитър Илиев започва своята кариера през 1994 година. Състезава се в Българския крос-рали шампионат, като още през 1995 година успява да стане шампион.

През 1995 година участва със състезателен автомобил Фолксваген Голф 2.

Неговите качества започват да се проявяват още през 1996 година завършва 4-ти в крайното класиране в Българския шампионат, трети в клас F2, става 3-ти в Българския шампионат за туристически автомобили и 2-ри в крайното класиране на Българския крос-рали шампионат, като се състезава с автомобил Форд Ескорт. Множеството инциденти, които се случват през сезона карат Илиев да сменя постоянно Форд-а с Фолксвагена от предишната година и обратно, което в крайна сметка го лишава от по-предно класиране в шампионата.

През 1997 година завършва на 4-то място в крайното класиране на Българския шампионат за туристически автомобили.

През 1998 година се класира на 5-о място в крайното класиране в Българския шампионат за туристически автомобили, 6-и в крайното класиране на Българския рали шампионат и става 2-ри в група F-2

1999 година е разочароваща за младия пилот. Участва в Рали Албена, със състезателен автомобил Пежо 306 Maxi, но претърпява състезателен инцидент и отпада от състезанието. До края на годината екипажа не участва в други състезания, но работи усилено по своята подготовка, което дава резултати през следващата година.

В началото на 2000 година екипа на BAMS Motors и екипажа Димитър Илиев и неговият навигатор Петър Сивов печелят 30-о, юбилейно издание на Рали „Хеброс“, с автомобил Пежо 306 Maxi. За първи път става носител на Източноевропейската купа на ФИА.

През 2001 година отново става първи в Националния рали шампионат, прави дубъл, печелейки повторно Източноевропейската купа на ФИА.

През 2002 година, Илиев става първият български екипаж, участник в Световния рали шампионат (WRC), версия PWRC, където заема няколко престижни класирания:

  Рали „Швеция“ – 7-о място

  Рали „Корсика“ Франция – 2-ро място

  Рали „Кипър“ – 4-то място

В крайното класиране завършва на 8-о място в крайното класиране на своя клас.

През 2003 година участва в световния рали шампионат за младежи – JWRC, като кара в легендарното Рали „Сан Ремо“ – Италия, като завършва на престижното 3-то място.

Участва в националния рали шампионат през 2004 година (клас N4). Завършва на 2-ро място за Източноевропейска купа.

2005 година става втори в Националния рали шампионат. Победител е в ралитата – „Виктори – София“, второ място в Рали „Хеброс“, трето в Рали „Траянови врата“.

През 2006 година отново става Шампион на България, спечелва и Източноевропейската купа както и става Балкански шампион.

Заема престижното 3-то място в генералното класиране за Европейския рали шампионат.

2007 година е отново шампионска за Илиев, спечелвайки всички стартове от националния рали шампионат, в които взема участие – (Ралитата „Стари столици“, „Траянови врата“, „България“, „Вида“, „Сливен“, „Юго рали“ – Сърбия). Представя се отлично в Европейския рали шампионат, побеждавайки в Рали „Миле Миля“ – Италия, става втори в Рали „Ина-Делта“ - Хърватска и става трети в Рали „Упрес Рали“ – Белгия.

През 2007 г. печели Рали България с навигатор Янаки Янакиев, което е кръг от Европейския рали шампионат и става вторият българин печелил състезанието (след Илия Чубриков през 1971 г.)[1].

През 2010 отпада от Рали Траянови врата заради удар, вследствие на който чупи задна лява джанта, и екипа е принуден да прекрати участието си, за да не разбие напълно задното окачване на новия автомобил. Участва в Рали Хърватска, като по време на състезанието отново получава същия технически проблем, но този път се чупи задна дясна джанта.

През месец май печели Рали Вида, което е първата му победа през 2010 година, и първа победа с Шкодата.

През 2011 се състезава в Европейския рали шампионат и в Българския рали шампионат с автомобил Skoda Fabia S2000 Evo 2

През 2008 г. се състезава в Европейския пистов шампионат GT3, заедно с Пламен Кралев в отбора на „Кесъл Рейсинг“, Швейцария с автомобил Ферари.

Изявлението на Димитър Илиев - в звуковия файл.
По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Ботев отпразнува Купата на България с шествие

Футболният Ботев (Пловдив) отпразнува спечелената Купа на България с празнично шествие и церемония в Община Пловдив, където носителите на трофея бяха приети от кмета на града Костадин Димитров.  Вчера „канарчетата“ надделяха с 3:2 над Лудогорец във финала на Националния стадион „Васил Левски“ и така завоюваха четвърта Купа на страната в..

публикувано на 16.05.24 в 20:55
Швеция надигра Казахстан с 3:1

Швеция продължава без загуба на световното по хокей

Отборите на Швеция и Австрия постигнаха победи в първите мачове от днешната програма на Световното първенство по хокей на лед за мъже, което продължава до 26 май в Чехия. Съставът на Швеция надигра Казахстан с 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) в Острава и остава непобеден след четири срещи от началото на шампионата. Шведските хокеисти оглавяват временното..

публикувано на 16.05.24 в 20:20
Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Български клубове участваха в среща с УЕФА в Белград

Заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети и ръководителят на сектора за клубни състезания и календари на eвропейската централа Тобиас Хедщук се срещнаха в Белград с клубове от Сърбия, Румъния, България, Унгария и Черна гора. На въпросната дискусия, която беше домакинствана от Футбония съюз на Сърбия (ФСС), двамата ръководители на..

публикувано на 16.05.24 в 20:05
Диа Евтимова

Победи за наши тенисисти в Анталия и Куршумлийска баня

Диа Евтимова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис на клей в турския курорт Анталия с награден фонд 15 хиляди долара. Евтимова надигра във втория кръг Лиза Клайс от Белгия със 7:6(3), 6:3. Срещата продължи 2 часа и 2 минути. За място на полуфиналите българката ще играе срещу японката Ринон Окуваки. Габриел Донев се..

публикувано на 16.05.24 в 19:12
Жулиен Алафилип

Французин спечели 12-ия етап от обиколката на Италия

Французинът Жулиен Алафилип спечели 12-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия, който беше с дължина 193 километра от Мартинсикуро до Фано. Времето на Алафилип е 4:07:44 секунди, като изпревари с 31 секунди Джонатан Нарваес от Еквадор и с 32 Кантен Ерман от Белгия. Ранният аванс, който Алафилип си направи, реално се оказа ключов за..

публикувано на 16.05.24 в 18:55
Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Левски подписа с бразилеца Майкон за 3 години

Футболният Левски представи първото си ново попълнение за новия сезон и това е бразилският защитник Майкон. Левият бранител подписа със "сините" за срок от 3 години. „ПФК Левски подписа договор със защитника Майкон Араужо Дос Сантос. Контрактът с бразилския футболист е до 2027 година. Майкон е роден на 26 април 2000 година в Итабуна..

публикувано на 16.05.24 в 18:51
Волейболистките загубиха от Япония с 0:3

Волейболистките загубиха и от Япония с 0:3

Националният отбор на България по волейбол за жени допусна втора загуба на Лигата на нациите в Анталия - този път от Япония с 0:3 (13:25, 15:25, 15:25), като мачът продължи около час и 15 минути. Лоренцо Мичели започна със състав: Мария Йорданова, Петя Баракова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Ива Дудова, Мирослава Паскова и либерото..

публикувано на 16.05.24 в 18:46