Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хора се стекоха на погребението на Ангел Христов в Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Стотици близки приятели, бивши колеги, дори  пристигнали от чужбина техни познати, бивши управници на Дупница,  дупничани изпратиха в послединя му път днес Ангел Христов, едини от така нар. братя Галеви. Христов почина в петък вечерта, като незнайно и досега как се беше прибрал в къщата си в дупнишкото с.Ресилово, след като заедно с Пламен Галев бяха обявени за международно издирване с червена бюлетина по Интерпол.

Поргебението му трябваше да бъде в неделя, но беше отложена заради образуваните две досъдебни производства по случая с неговата смърт. Два буса закарахо до гроба на Христов над 30 венци, обявиха от наетата траурна агенция.

Близките бяха предплатили местата на паркинга при централиня храм "Св.Георги", където стана опелото от шестима местни свещеници. Противно на очакванията нямаше засилено полицейсто присъствие. Униформени полицаи и жандармерия охраняваха повече централната улица. Дрон заснемаше почит през цялото време процесията. Храмът беше препълнен от дошлите да се сбогуват. Сред тях беше и Златко Баретата, но той отказа да говори пред репортерите. Не каза нищо и бившият кмет на Дупница инж.Атанас Янев, кметувал под давлението на Галеви.

Полковникът от резерва Стоян Ушатов, бивш техен командир, когато Галеви са били барети, каза пред кореспондента на БНР: "Достоен български офицер, патриот, антимафиот, чудесен човек".

Беше дошъл и ректорът на частния институт по туризъм в Банско проф.Васил Жечев: "Аз съм дошъл да уважа моя старшина. Казва се Христо Христов. В Сандаски  73-та-74-та година бях войник и неговия син е починал. Аз съм дошъл да уважа старшина Христов и неговия син".

Чак от Словакия беше пристигнал Васил Василев-Клеменца, свързан в недалечноот минало с ВИС, сега преподавател по богословия в Печанския универсиитет в Словакия, както сам каза: "Царство му небесно. Изпращаме достоен човек в последния му земен път. Род предхожда, род дохожда. Светото писание трябва да се чете".

Бивш ковмандос, свързан с Галеви, докато са били в системата, се провикна пред храма: "Докато сме живи, ще ги споменаваме. Никога няма да умрат. Човек умира, когато го забравят и няма кой да го споменава. Докато сме живи, докато има мъже в тази държава и докато има българи в тази държава и ги споменаваме, те никога няма да умрат".

Дупничанин обобщи накрая: "Прави ми впечатление, че има доста хора с черни фланелки, с цветя, с букети, мъже, жени, много народ. Някои от тях изглеждат страшни".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Кардиолог: Кръвното да се проследява независимо от възрастта

ВМА се включва в безплатните консултации от кардиолози в рамките на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя." Кампанията е организирана от Българската лига по хипертония. В специално изградено временно съоръжение пред болницата всеки желаещ може да бъде прегледан. С безплатни прегледи стартира национална кампания за..

публикувано на 15.05.24 в 10:02

Ден на отворените врати в Регионалната библиотека на Силистра

Ден на отворените врати организира днес Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите включени в Националната библиотечна седмица са под надслов "Библиотеките по-нужни от всякога" и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и ресурси, заяви..

публикувано на 15.05.24 в 09:32
Амелия Личева

Как трябва да изглеждат литературните конкурси в България?

Писателката Елена Алексиева обяви, че ще върне наградата за своя роман "Вулкан", която й беше връчена от Националния дарителски фонд "13 века България ". Това се случи след като станаха ясни нарушенията в регламента при избора на роман на годината. Проблемът е, че Борис Минков, който е редактор на романа, е и член на журито. Това е нарушение на..

публикувано на 15.05.24 в 09:29

22 плажа по Черноморието - отличени със син флаг за сезон 2024

От около 300 плажа по цялото Черноморие едва 22 са отличени със син флаг за сезон 2024 – това е 6-7%, което е много малко . Това каза пред БНР Станимир Георгиев, председател на УС на Българско движение "Син флаг". По думите му, "стъпките, които правим, са много малки, много плахи все още". Инициативата следва да идва от концесионера ,..

публикувано на 15.05.24 в 09:11

Пожар и експлозии от запален ТИР на пристанището в Солун

Голям пожар избухна на пристанището в Солун. Огънят е започнал от кабината на ТИР и бързо е засегнал паркираните до него тирове, които чакат да товарят стока. Пожарникарите спасиха поне двама шофьори, които нощували в кабините на съседни камиони. Евакуираха всички намиращи се на пристанището в Солун. Изтеглиха всички превозни средства на..

публикувано на 15.05.24 в 08:57