Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, нападенията във Франция и протестите в Румъния белязаха седмицата

Водата от "Нова Каховка" е заляла големи райони от Херсонска област
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизмеримо хуманитарно и екологично бедствие в новия епизод на войната на Русия срещу Украйна, взаимни обвинения между Киев и Москва за това, засилване на военните действия в Запорожка област, шокиращо нападение срещу малки деца във Франция, продължаваща учителска стачка в ротационно управлявана Румъния, въпреки обещанията за по-високи заплати и нова порция обвинения за експрезидента Доналд Тръмп - това са част от събитията белязали изминалата седмица.

БЕДСТВИЕТО В КАХОВКА

Катастрофа  - хуманитарна, екологична, но най-вече човешка. Година и четири месеца след началото си - войната на Русия срещу Украйна доведе до природно бедствие. В нощта на 5 срещу 6 юни беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка", намиращ  се в контролираната от Русия част на Херсонска област на източния бряг на река Днепър. Това предизвика голямо наводнение в поречието на Днепър и доведе до мащабно бедствие. Приливната вълна от водата на язовира с обем от 18 милиона кубични метра, заля десетки населени места по поречието на реката. Разрушената стена е висока 30 метра и дълга над 3 километра.

Още в първите часове започнаха спасителни операции и спешна евакуация на живеещите в засегнатите от бедствието райони. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаката срещу язовира и водноелектрическата централа.

Според западни военни експерти с взривяването на язовирната стена руските сили се опитват да попречат на украинската контраофанзива, която има за цел да си върне контрола над всички окупирани от Русия територии. Язовирът снабдява с вода и Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

На фона на бедствието и спасителните операции - поредна седмица бе белязана от ожесточени военни действия. Според информацията двете страни се обстрелват с артилерия, а силите на Киев са в настъпление.

Ожесточени са боевете край южния украински град Орехов и на други места в Донецка и Запорожка област, където украинската армия се опитва да изтласка окупационните руски сили.

По-рано през седмицата министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи за неуспешна атака на украинската армия срещу руските позиции в Запорожка област. Той увери, че противникът е бил отблъснат, като е понесъл тежки загуби. В снощното си видеообръщение Володимир Зеленски съобщи, че е провел заседание с щаба на Върховното главнокомандване, на което са обсъдени отбранителните действия и постиженията на фронтовата линия, но не спомена възможна контраофанзива.

РУСИЯ ИЗПРАЩА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЕЛАРУС

Владимир Путин обяви, че в началото на юли Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. На неформална среща в Сочи с беларуския си колега Александър Лукашенко Владимир Путин заяви, че се очаква в началото на юли ще бъдат готови хранилищата за ядреното оръжие

От Сочи Путин обяви, че украинските въоръжени сили със сигурност са започнали очакваната контраофанзива, но че всеки опит за напредък е бил неуспешен и с цената на жертви.

РУСКАТА ОПОЗИЦИЯ

Над 1 млн. руснаци са били принудени да напуснат Русия от режима на Владимир Путин. Това съобщи директорът на Източна Европа и Централна Азия към Европейската служба за външна дейност Михаил Зибер провелата се през седмицата конференция на руската демократична опозиция в Европейския парламент в Брюксел. 

НАПАДЕНИЯТА ВАВ ФРАНЦИЯ

"Нацията е в шок". Това написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон, след като мъж нападна група малки деца на детска площадка във френския град Анси - малко алпийско градче, популярно с живописни гледки и спокойствие сред туристите. При нападението са били ранени четири деца на възраст между 2 и 3 години, както и един възрастен, който е с опасност за живота. Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманен заяви, че нападателят е около 30-годишен мъж. Той е задържан, мотивът му не е ясен.

През последните няколко месеца Франция беше шокирана от серия от инциденти с насилие, отбелязва Франс прес и припомня за случая на смъртоносно намушканата с нож медицинска сестра миналия месец в северния град Реймс, както и случаят с пиян шофьор, който уби трима полицаи.

ПРОТЕСТИ В РУМЪНИЯ

Трета седмица не стихват учителските протести в Румъния. В петък над 10 000 учители блокираха центъра на Букурещ с искане за достойно заплащане. Недоволството на учителите блокира образователния процес в страната, изнерви и притесни родители и постави под въпрос завършването на хиляди ученици и полаганате на важните за преминаване в следващия клас изпити на края на годината.

Стачката продължава въпреки договорката между синдикати и представители на правителството за увеличаване на заплащането. На поредния кръг преговори те се разбраха за началните учителски заплати да бъдат увеличени с 45% - или 600 леи повече, равняващи се на 240 лв. По тяхно искане учителите ще получават ежегодно и ваучери на стойност 1500 леи - 600 лв.  

ТРЪМП С ОБВИНЕНИЯ

Отвъд Океана - Доналд Тръмп се сдоби с нови обвинения. Те са 37 и се отнасят за периода след мандата му, включително за нерегламентирано съхранение на класифицирани документи и заговор. Експрезидентът този път може да лежи в затвора, но пък последните обвинения не възпрепятстват новата му кандидатура за Белия дом.

В обвинителния акт се казва, че Тръмп е показвал на свой познат документ на Пентагона, описан в акта като "план за атака" срещу друга страна. Друг документ от имението Мар-а-Лаго засяга подкрепата, която неназована страна оказва на терористи срещу американските интереси.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър отбеляза исторически рекорд за туристически посещения

Кипър завършва летния сезон с нов исторически рекорд за туристически посещения. Хотелиерите очакват положителната тенденция да продължи през септември и октомври, а сезонът да обхване и ноември. Статистическата служба отчете почти 555 000 пристигания на туристи през август, което е най-високото постижение за всички времена в Кипър. То надмина броя..

публикувано на 19.09.24 в 04:40

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04