Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Гълъбов с историческо класиране на шпага

Йордан Гълъбов
Снимка: bulfencing

Йордан Гълъбов записа историческо класиране за българската фехтовка, след като се класира седми на шпага на Европейското първенство за мъже и жени в Пловдив.

Гълъбов дебютира в състезание при мъжете от подобен ранг и влезе в топ 8, което не се е случвало на представител на този спорт при мъжете и при жените на европейско или на световно първенство от повече от 30 години.

Въпреки младостта си и липсата на достатъчно опит Гълъбов показа много добра игра и даде заявка за сериозно бъдеще в шпагата.

Той е възпитаник на фехтовален клуб НСА с личен треньор Йордан Гълъбов – старши.

В първия ден от турнира България беше представена от осем фехтовачи.

На шпага мъже участваха Йордан Гълъбов, Марин Атанасов, Пламен Диков и Кирил Маринов.

На рапира жени на пътеките в зала „Колодрум“ излязоха Силвия Бажлекова, Йорданка Коцева, Биляна Манова и Виктория Пастърмаджиева.

На шпага мъже най-добре се представи Йордан Гълъбов. Той излезе от групите с три победи и две загуби и се класира директно за втория кръг от елиминациите.

В първия си двубой, за място сред най-добрите 32 Гълъбов победи Николаус Бодокци от Германия с 15:10. В следващата среща българинът отстрани Гаетан Била от Франция с 15:13.

В двубоя за място сред най-добрите 8 шпажистът ни записа нова победа – с 15:12 срещу Давид Наги от Унгария.

В срещата за място на полуфиналите Гълъбов отстъпи пред Матеуш Анткиевич от Полша с 8:15 и завърши надпреварата на седмо място.

Кирил Маринов се класира 52-ри в турнира и заслужено влезе сред най-добрите 64. Той излезе от групите с три победи и три загуби, а във втория кръг от елиминациите отстъпи пред Валерио Куомо от Италия със 7:15.

Пламен Диков завърши надпреварата 77-и, след като в групите записа една победа и пет загуби.

Марин Атанасов се класира 78-и с една победа и пет загуби в групите.

На рапира жени от българките най-добре се представи Виктория Пастърмаджиева, която се класира 49-а. Виктория записа в групите една победа и пет загуби.

Силвия Бажлекова, Йорданка Коцева и Биляна Манова завършиха състезанието без победа съответно на 52, 55 и 56 място.

Днесе европейското първенство продължава с надпреварите на жени шпага и мъже сабя.

България ще бъде представена от Боряна Митова, Матея Петкова и Александра Сучкова на шпага, и от Виктор Филев, Никола Господинов, Иван Мандов и Тодор Стойчев на сабя.


По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова разгроми белгийка в Тунис

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" - Изабелла Шиникова, се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер едно българка преодоля на старта квалификантката Оушън Лопес (Белгия) с 6:0, 6:3 само за 49 минути игра. Шиникова вече си осигури..

публикувано на 01.05.24 в 16:19
Николай Костов

Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Треньорът на Левски - Николай Костов, даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на "романтичния" футбол на "сините". Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София. "Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление,..

публикувано на 01.05.24 в 16:14
Тибо Куртоа

Тибо Куртоа пропуска Евро 2024

Белгийският вратар на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа няма да бъде повикан в националния отбор за предстоящото Европейско първенство по футбол, тъй като бе извън игра през по-голямата част от сезона заради контузия, информира треньорът Доменико Тедеско. 31-годишният футболист не е играл до момента през сезона след като претърпя травма на коляното..

публикувано на 01.05.24 в 12:02
Ипсуич

Ипсуич е на точка от Висшата лига на Англия

Отборът на Ипсуич Таун победи Ковънтри Сити с 2:1 като гост в отложен двубой от 44-ия кръг на английската втора футболна дивизия "Чемпиъншип" и е само на една точка от промоция във Висшата лига за първи път от 22 години насам. Ипсуич събра 93 точки на второто място във временното класиране кръг преди края, с 3 повече от третия Лийдс, което..

публикувано на 01.05.24 в 11:13
Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз, съобщиха от бургаския клуб чрез официалната си страница в социалните мрежи. Мороз е седмият състезател за новия сезон, когото ВК Нефтохимик 2010 обявява след Аксел Трухчев, Красимир Георгиев, Венцислав Рагин, Розалин Пенчев, Шимон Крайчович и Франсоа Ребейлор. 37-годишният диагонал става..

публикувано на 01.05.24 в 10:29
Олимпиакос - Барселона

Барселона и Макаби (Тел Авив) поведоха в четвъртфиналите на Евролигата

Отборите на Барселона и Макаби Тел Авив поведоха в четвъртфиналните си серии в баскетболната Евролига за мъже. Гръцкият Олимпиакос отстъпи като домакин пред испанския Барселона с 80:82 (13:13, 24:19, 14:25, 20:14, 9:11) след продължение и вече изостава с 1-2 победи в плейофите. Следващият двубой ще бъде изигран отново в гръцката столица Атина..

публикувано на 01.05.24 в 09:29
Цветан Соколов

Цветан Соколов със сребърен медал в първенството на Русия

Цветан Соколов спечели сребърен медал с тима на Динамо (Москва) във волейболното първенство на Русия. Тимът загуби третия мач от финала срещу Зенит (Казан) с 1:3 (20:25, 22:25, 25:17, 20:25), а с това и серията с 0:3. Българинът завърши с 3 точки, а от неговите съотборници се отличи Денис Богдан с 14. За победителите най-резултатен беше..

публикувано на 01.05.24 в 06:58