Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

37 обвинения за бивш американски президент; потънал кораб с мигранти край Пелопонес и други акценти от седмицата

Пред съдебната палата "Уилки Д. Фъргюсън-младши", 13 юни 2023 г., в Маями, след като бившият президент Доналд Тръмп пристигна във федералния съд.
Снимка: БТА


Като трагедията на века определиха гръцките медии и общество потъването край Пелопонес на кораб с над 700 мигранти на борда. НАТО за пореден път заяви, че мястото на Украйна е в алианса, но не се ангажира да обсъжда кандидатурата й за членство. Русия продължи да обстрелва с крилати ракети и дронове повечето украински градове, включително столицата Киев. На бившият американски президент бяха повдигнати цели 37 обвинения, а екс-премиерът на Великобритания беше заклеймен от доклад на Комисията по привилегиите на страната. Тези събития белязаха седмицата. 

В Гърция е обявен тридневен траур в памет на мигрантите, загинали при потъването на кораб край Пелопонес. Инцидентът е най-голямата трагедия в централно Средиземно море, тъй като по данни на оцелели на борда на траулера са пътували до 750 души, около сто от тях деца.

Гръцките власти задържаха девет души, египетски граждани, по подозрение, че са трафикантите, превозвали мигрантите. Те са сред спасените от кораба.

При машабната спасителна операция бяха извадени близо 80 тела и спасени 104 души. Издирвателните дейности продължават, въпреки че няма надежда да бъдат открити живи хора.

Генералният секретар на ООН Анотниу Гутериш изрази шока си от случилото се и призова европейските лидери да създадат ефикасна миграционна политика.

Вривове разтърсиха Киев по време на посещението на африканска делегация, пристигнала на мирна мисия в Украйна. Целта, според африканските лидери, сред които са президентите на Сенегал, Замбия и премиерът на Египет, е да бъде създадена благоприятна среда за прекратяване на огъня, което ще позволи на страните да изградят доверие и да обмислят формулирането на своите стратегии за възстановяване на мира.

Обстрелът по Киев, с който беше посрещната делегацията, показва доколко руският президент Владимир Путин искрeно иска войната в Украйна да спре, заяви говорител на Европейската комисия.

На срещата във Вилнюс през юли ще изпратим силно послание, че Украйна трябва да стане част от НАТО. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след заседанието в четвъртък и петък. Той съобщи също, че Пактът ще подсили регионалната си сигурност с още 300 хиляди военни.

Докато министрите на отбраната заседаваха в Брюксел, в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус. "Употребата на тактически ядрени оръжия от Русия е възможно на теория, но само в случай на реална заплаха за тероториалната ни цялост, независимост, суверенитет и съществуване на руската държава", заяви Путин.

А според американският държавен секретар Антъни Блинкън няма индикации, че Кремъл планира да използва тези оръжия срещу Украйна.

След дълга борба Германия за първи път има стратегия за национална сигурност. В нея федералното правителство посочва как възнамерява да реагира на външни и вътрешни заплахи. Без сигурност не може да има свобода, стабилност и просперитет", заяви федералният канцлер Олаф Шолц. Стратегията за сигурност разглежда "днешна Русия" като "най-голямата заплаха за мира и сигурността в евроатлантическото пространство" в обозримо бъдеще, подчерта външният министър Аналена Бербок.

Бившият американски президент Доналд Тръм за втори път тази година имаше сблъсък със закона и се наложи да се яви в съда. Федерален съдия официално повдигна 37 обвинения на Тръмп, свързани  с незаконно притежание и съхранение на класифицирани документи. Тръмп, който вече започна кампания за повторно влизане в Белия Дом, формално беше арестуван и даде отпечатъци преди да бъде изправен пред съдия. Бившият президент пледира невинен по всички 37 обвинения, повдигнати след разследването на специалния прокурор Джак Смит за предполагаемо неправомерно съхранение на секретни документи в имението му в Мар-а-Лаго, в щата Флорида.

И за бившия британски премиер Борис Джонсън седмицата беше мрачна.

Доклад на Комсията по привилегиите заключи, че Джонсън умишлено е подвел Камарата на общините по скандала „Партигейт“, което е изключително серизоно провинение.

Сър Пол Маккартни разкри, че е използвал изкуствен интелект, за да създаде последния запис на ”Бийтълс”. Пред Радио 4 на Би Би Си той каза, че технологията е послужила, за да извлече гласа на Джон Ленън от стар демозапис и да бъде завършена песента. Вероятно става дума за композицията на Ленън от 1978 г. Now And Then. Ленън пише парчетго във времето, което сам е определил като "пенсия" - тогава няма договор със звукозаписна компания и се е посветил на отглеждането на сина си Шон.

 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35