Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в засегнатите от пороите райони постепенно се нормализира

Берковица, 12 юни 2023 г.
Снимка: Петя Генова

Обстановката в засегнатите от проливните дъждове райони в страната постепенно се нормализира. Премиерът Николай Денков присъства на заседанието на Кризисния щаб за наводненията в област Враца.

Според министър-председателя институциите са предприели адекватни действия в кризисната ситуация, а най-критичното изглежда е отминало:

"Важно е, че непосредствената опасност вече намалява,  рисковете намаляват. Разбира се, трябва да се внимава за тези населени места, където все още водите могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период и преминат".
Обсъждани са и  мерки за компенсиране на пострадалите, като първата от тях е получаването на еднократна финансова помощ, каза още премиерът:
"Трябва да се подготвят заявките от хората, там където има повредени уреди, където има повреди в жилищата, да се опишат, да се задвижи този механизъм, който върви по линия на МТСП. Така че, максимално бързо, до края на месец юни да се изплатят компенсации, като, разбира се, се внимава с всички контролни механизми, да не случат някакви злоупотреби".

И още: "Там общата сума може да стигне до 2500 лева, но трябва да се внимава отново да бъдат реални средства. Третата линия е - вече са активирани възможностите, там където кухнята е залята, няма уреди, хората да могат да използват услугата за безплатен обяд. И има и четвърта линия - по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването вече - на улиците, на дворовете, тъй като военните не им това работата, те се включиха в най-тежкия момент, ще се изтеглят, най-вероятно още утре, за да се довърши този процес на почистване", каза Николай Денков във връзка с непряката помощ, с която ще бъдат подкрепени пострадалите райони.

Обсъден е бил и въпросът с началото на процеса по подготовката на проекти за възстановяване на засегнатата инфраструктура като пътища и мостове. 
Премиерът Денков допълни:

"Още утре започват първите срещи на министъра на вътрешните работи, който е ръководител на тази комисия, която  по навик наричаме "за бедствия и аварии", за да започнат да подготвят проектите, максимално бързо да се възстанови самата инфраструктура и след това да се възстановят и средства". 

Контролираното изпускане на язовир "Огоста" ще продължи, обяви още Николай Денков: "Защото все още се оттичат водите от горните региони в планините и затова в следващите 2-3 дни вероятно в същия обем ще продължи изтичането. Уверението е, че нивото надолу по поречието на реките Огоста и Скъд ще се запази или ще започне да спада".
За над 6 милиона лева са щетите, нанесени от наводненията в община Монтана. Кметът Златко Живков ще внесе искане за средства към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Падналите валежи през юни в района на Монтана са 2 до 4 пъти повече от предишни години. В селата Долна риска, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене и Долно Белотинци  са отводнявани 66 къщи, 41 души са били принудително евакуирани. Щетите по инфраструктурата са за над 6 милиона лева, уточни Златко Живков:

"Язовир "Огоста" е държавен язовир, на "Напоителни системи".  Днес ще поставя въпроса - ефективното управление и контрол, как се отразява, дали има ли пропуски, каква е картината за това нещо. Защото ние не може при всеки дъжд да бъдем заложници. Да, няма критична ситуация в момента, напротив - 7 пъти през последните 2 месеца язовирът ни предпазва от наводнения, защото не знам в противен случай по Огоста какво щеше да бъде надолу", коментира кметът.

Премиерът Николай Денков  се запозна на място и с обстановката в община Хайредин и се включи и в заседанието на Областния кризисен щаб в Монтана.
  
Една от проблемните общини по течението на река Огоста е Бойчиновци. Придошлата река наводни къщи и дворове. Кметът Светлин Сретениев: "Действително имаше психоза, постоянно звъняха телефони от граждани на община Бойчиновци, имахме проблеми в село Охрид и в село Портитовци, но багерът на общината, плюс няколко тежки машини на земеделските производители се включиха, също и "Пътиженеринг". И нормализирахме нещата, не допуснахме да има наводнени къщи, да има бедстващи хора. И се справихме. Вече нивото на реката, сутринта съм обикалял, във всички населени места се нормализира, даже на Ботуня е паднало с близо метър и полови нивото".  

Същевременно в област Видин:
В София обстановката след обилните дъждове постепенно се нормализира, нивата на водоемите вече спадат, но остават под наблюдение. Започва и описването отстраняването на щети:
Силният  дъжд, който следобед валя във Варна и региона, не  е предизвикал сериозни проблеми, съобщиха от Общината. Най-много  е валяло в кварталите "Аспарухово" и "Галата". В  "Галата" на улица "Граф Воронцов" от дъжда е надигнат асфалтът, а екипи на Пожарната отводняват двор на къща на улица "Злетово" в "Аспарухово". От НИМХ информираха, че в община Белослав, Варненска област, са паднали 6,2 литра на квадратен метър, а в Оброчище - 36,4 литра.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42