Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев (вдясно) и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на изслушване в Комисията по отбрана и външна политика в Народното събрание - София, 21 юни 2023
Снимка: БГНЕС

България ще изпрати нова военна помощ на Украйна - "Според техните потребности и нашите въможности".

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след закрито съвместно заседание на Комисията по отбрана и външна политика.

Тодор Тагарев каза, че помощта ще бъде съобразена с решението на парламента от миналата година. Министър Тодор Тагарев беше крайно лаконичен по съдържанието на предложението за военната помощ:  "

Сравнима по обем и по видове с първия пакет по това решение. Някои неща се повтарят, има някои нови неща, но като обеми са горе-долу същите. Вие разбирате, че ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем, са 30, 40 и повече годишни. Не дискутираме към този момент предоставянето на основни бойни платформи".

Тодор Тагарев каза, че скоро Министерството на отбраната ще предложи на МС проекта за решение за участие в инициативата на Европейския съюз за предоставяне на боеприпаси за Украйна:

"Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиции от Европейския съюз по разширяване и модернизиране на капацитета на предприятния от нашата отбранителна индустрия. ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират. Става въпрос за инвестиции, средства европейски в разширяване на капацитета и модернизиране на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, тъй като комисарят Бретон дойде първо в България, но след това обиколи и други страни, а ние казахме, че не, не искаме. Никой не ни чака. Динамиката е изключителна в тази сфера".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00