Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Павел Балев с няколко силни проекта на българска сцена

Павел Балев
Снимка: ДО - Варна

Павел Балев е в София и подготвя Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР за оперната гала TUTTO VERDI на 24 юни от 19 часа в зала "България". С нея ще бъде представен официално дебютният албум на големия български баритон със световна кариера Кирил Манолов, продуциран от БНР, който по идея на Балев е изцяло с Вердиев репертоар. Специален гост ще бъде Красимира Стоянова - камерзенгерин на Виенската държавна опера, една от най-високо ценените оперни прими на нашето съвремие.  

Скоро след това събитие уважаваният наш диригент ще ръководи концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" на Оркестъра на Варненската опера - на 28 юни Павел Балев отново ще застане на пулта в зала "България", а солистка ще бъде концертмайсторката на Виенската филхармония Албена Данаилова. В програмата са творби от българските класици Панчо Владигеров и Марин Големинов, ще прозвучи и Симфония в ре минор (№0) от Антон Брукнер, а концертът ще бъде в памет на маестро Добрин Петков, чиято 100-годишнина честваме през 2023 г.

В началото на следващия месец диригентът ще се върне във Варна, където на 7 юли в Летния театър ще ръководи премиерата на операта "Хитрата лисичка" от Леош Яначек. Постановката е на известната режисьорка Вера Немирова.

Павел Балев е главен диригент на Опера в Лимож, Франция, паралелно с това е генерален музикален директор на Театър Нордхаузен - Германия, а същевременно е постоянен гост-диригент на Филхармонията в Баден-Баден, която ръководи в продължение на 15 години, и на Държавна опера Варна. 

За интересните си ангажименти на родна сцена през това лято Павел Балев разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49
Албена Врачанска

Албена Петрович Врачанска представя в София своя музика, книга и нов албум

Българската композиторка от Люксембург Албена Петрович Врачанска ще гостува тази седмица на родна сцена с два авторски концерта в рамките на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  На 27 юни в Съюза на българските композитори от 19 ч. тя ще ще представи свои и чужди творби заедно със свои колеги в програма, озаглавена "СаксоВоче", а..

публикувано на 27.06.24 в 14:44
Татяна Явашева

"Солено синьо" - концептуална арт книга, в която от морето извират чувствата

"Солено синьо"  е една изключителна книга, с която ще пътуваме в света на изкуството и поезията. Това е книга, богата на образи и пестелива на думи, която ви приканва да съзерцавате, да четете, да пътувате и да се срещате с морето, водата, океана и природата на нещата. Тя ви кара да отправите взор навътре в себе си, в дълбините на душата ви...

публикувано на 27.06.24 в 09:17
Владимир Величков

Български кавалджия отличен с международна музикална награда

Владимир Величков, който свири на кавал, е отличен от Глобалните музикални награди за авторския си албум "Пробуждане". Величков е получил втора награда - сребърен медал за инструментална солова музика в "Пробуждане". Продукцията, издадена през миналата година, съчетава традиционни и съвременни техники при свиренето на кавал. "Пробуждане" е..

публикувано на 27.06.24 в 07:40
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23