Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на отбраната няма да се кандидатира за шеф на НАТО

Британският министър на отбраната Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Бен Уолъс изключи възможността да се кандидатира за наследник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В интервю пред британското издание "Икономист" Уолъс казва, че "това няма да се случи" и че в НАТО има "много нерешени въпроси".

Твърди се, че няколко страни-членки на НАТО, включително Съединените щати, лобират Столтенберг да остане на поста. Американският държавен секретар Антъни Блинкън обаче каза, че страната му не лобира за конкретен кандидат.

По-рано в интервю за германско издание Бен Уолъс бе заявил, че винаги е желал да стане генерален секретар на НАТО, но също обича и сегашната си работа като министър на отбраната на Великобритания.

Въпреки очевидния му ентусиазъм да наследи Столтенберг на поста, Уолъс изглежда не е успял да получи неободимата подкрепа от ключови съюзници, коментира Би Би Си.

Наскоро, по време на посещенвието на Риши Сунак във Вашингтон, американският президент Джо Байдън нарече Бен Уолъс „много квалифициран“ за поста, но зад кулисите се говори, че точно Съединените щати са една от страните, които се опитват да убедят Йенс Столтенберг да остане поне още една година. 

Войната в Украйна пренасочи дипломатическото внимание към ролята на НАТО в 21-ви век и дали организацията може да възпре руската агресия. Бен Уолъс се оказа много популярен сред редица страни от източния фланг на алианса заради водещата роля при доставката на оръжие за Украйна. 

Друг претендент за поста е министър-председателят на Дания Мете Фредериксен, която, ако бъде избрана, ще стане първата жена на високия пост в алианса.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 54 000 десетокласници на НВО по математика днес

Над 54 000 десетокласници се явяват на национално външно оценяване по математика днес. Изпитът ще започне в 8 ч. и ще продължи 90 минути. Той ще се проведе в над 1000 училища в страната. Ангажирани за него са близо 14 000 квестори. Тестът съдържа 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите 2 задачи с..

публикувано на 12.06.24 в 07:27

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.  В българското учение участват..

публикувано на 12.06.24 в 07:21

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати Обобщена активност..

публикувано на 12.06.24 в 07:17

Неконтролируем остава големият пожар в област Пафос, Кипър

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за максимална температура от 41 градуса. Огненият фронт надхвърля 5 километра и наземните..

публикувано на 12.06.24 в 02:05
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26