Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди вота в Гърция социолозите предвиждат победа за "Нова демокрация"

Снимка: Мерим Тенев

В Гърция е ден на размисъл преди предсрочните парламентарни избори утре. Те се провеждат малко повече от месец след редовните, които не доведоха до сформирането на правителство.

Днес гласуват гърците в чужбина. Става въпрос за малко над 20 хиляди. Вотът им ще бъде преброен утре в Гърция. Социолозите дават преднина на дясноцентристката "Нова демокрация", но изненади не са неочаквани.

Между 83 и 94 процента от гласоподавателите заявяват, че ще отидат до избирателните урни.

Според проучванията дясноцентриската "Нова демокрация" ще спечели убедителна победа с около 20 процента преднина пред основния си опонент – радикалната левица СИРИЗА.

На тези избори се прилага бонусна пропорционална система - първата партия трябва да е получила поне 25% от гласовете. За десницата социолозите сега предвиждат около 40 на сто.

С бонус системата, максимумът от 50 допълнителни депутати се разпределя поетапно. Колкото по-висок е процентът на първата партия, толкова повече бонус места получава.

Предвижда се "Нова демокрация" да има между 158 и 165 места, при необходими 151 за самостоятелно правителство.

Разбира се, ако проучванията се окажат неверни, не е невъзможно в Гърция да се проведат нови предсрочни избори – още през август, или септември, обясни пред БНР анализаторът Георгиос Архондас.

"Отново "Нова демокрация" и ПАСОК, двете политически формации, които в момента биха могли да си сътрудничат за съставянето на коалиционно правителство, заявяват, че подобно нещо е невъзможно".

За тези предсрочни избори, лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, която според социолозите е с близо 20 на сто зад десницата, избра в кампанията си да заложи на "заплахата" от самостоятелно управляваща "Нова демокрация" и предупреди многократно за предстояща "Орбанизация" на Гърция.

"Практичната и реалистична дилема на тези избори е дали в утрешния ден ще имаме неконтролируем, безскрупулен режим. Не просто едно правителство. Във всеки случай обаче ще се борим, така че следващият ден да не е превърнал Гърция в страна, която повече ще прилича на Унгария на Орбан".

Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис реагира на нападките на Ципрас:

"Сега нашите опоненти казват: "Нова демокрация" не трябва да бъде всесилна". Само гръцкият народ е всесилен. Но искам да знаете, че големият процент на "Нова демокрация" е тежка отговорност за мен. Няма да допусна никаква проява на арогантност и самодоволство". И допълни:

"Вторият четиригодишен мандат на "Нова демокрация" ще ѝ позволи да ускори големите промени, от които се нуждае Гърция, да укрепим още повече икономиката, да бъде поставено начало и стабилизирано темпото на растежа".

Предизборните сблъсъци на основните партии са около икономиката и доходите на гърците. Всяка от тях обещава по-високи заплати, по-ниски преки и непреки данъци и по-ниски осигурителни тежести.

Другата важна тема е подобряването на здравната система. Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис даже намеси и България, говорейки за здравеопазването тук, обвинявайки Мицотакис в прикриване на истинските му планове:

"Той презира интелигентността на гръцкия народ. Мицотакис казва, че е подкрепил общественото здравеопазване в момент, когато сме на второ място по разходи за частно здравеопазване в Европейския съюз. Изпреварва ни само България. Казва също, че ще повиши заплатите с 25%, когато вече е представил на Европейската комисия средносрочен план, който предвижда 13% увеличение за 4 години".

Ако " Нова демокрация" не постигне самостоятелно управление, в страната се очакват нови предсрочни избори – в разгара на лятото и отпуските.

До 8 часа в понеделник тол такси на пунктовете по магистралите не се заплащат от коли и мотоциклети. А тук една от големите новини е, че опашките за качването на Акропола са километрични, заради няколкото круизни кораби, които са акостирали на Пирея и многото туристи в самата столица

Снимки: Мерим Тенев

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Най-малко четирима души са арестувани след нападението. Въоръжено нападение в Афганистан отне..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40