Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Западна Русия се водят военни действия срещу частната военна компания "Вагнер"

Владимир Путин и Евгений Пригожин

В Западна Русия се водят военни действия половин денонощие, след като началникът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви поход срещу командването на руската армия. Руският президент Владимир Путин обвини Пригожин и хората му във "въоръжен метеж", но те отхвърлиха призива му да сложат оръжие.

Журналист на агенция Ройтерс е станал очевидец как бойни хеликоптери са нанесли удари по конвой от бунтовници, напредващ през град Воронеж.

Конвой от военни, танкове и бронирани превозни средства на частната компания "Вагнер" е забелязана до селище в североизападната част на Липецка област в Русия - на около шест часа път от Москва, съобщава новинарският сайт "Медуза". Той цитира информация в Телеграм, където има и приложени снимки.

Няколко видеоклипа в каналите на Telegram показват превозни средства на "Вагнер", преминаващи покрай Елец, град в района на Липецк, разположен на около 400 километра от столицата.

Колоната, която тръгна от Ростов, след като тази сутрин бойци на частната военна групировка превзеха някои от ключовите сгради на южния град, продължи придвижването си, въпреки че редовната руска армия започна "бойни операции" срещу нея на юг, в района на Воронеж.

Губернаторът на Липецк Игор Артамонов каза, че конвоят вече е в региона. "Призовавам жителите да не напускат домовете си и да отказват да пътуват с каквито и да е транспортни средства", посочи Артамонов.

Не е ясно колко голям е конвоят.

Руски войници разполагат картечници в югозападния край на Москва, става ясно от снимки, публикувани от вестник "Ведомости". На кадрите се вижда как въоръжени полицаи се събират на пункт по магистралата, по която се движат бойците на "Вагнер" на път за руската столица.

Междувременно сайтът за проследяване на полети Flightradar24 информира, че самолетът на руския президент Владимир Путин е отлетял за Санкт Петербург. Говорителят на държавния глава Дмитрий Песков обаче опроверга това и заяви, че Путин работи в Кремъл.

Ръководителят на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, която се разбунтува тази нощ в Русия и твърди, че поела контрола над град Ростов, където се намира командването на руските войски за войната в Украйна и че иска да свали от власт министъра на отбраната Сергей Шойгу, потвърди публикации в медиите, че е открита голяма сума пари по време на претърсване в негов офис в Санкт Петербург. Прогожин е заявил, че парите са били за разходи на "Вагнер", пише Ройтерс.Според британското военно разузнаване подразделенията на "Вагнер" са навлезли в Русия през изминалата нощ поне през два пункта от окупираните части на Украйна и от ключово значение за развоя на събитията през следващите часове ще е поведението на "Росгвардия" и другите подразделения на руските въоръжени сили.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров и други местни управители се обявиха в подкрепа на президента Путин. Но областният център Ростов на Дон, където бе щаб-квартирата с командването на операциите в Украйна, бе овладян рано сутринта без признаци на съпротива. Пригожин съобщи, че контролира и близкото военно летище. Чеченският лидер е съобщил, че изпраща единици към "зоните на напрежение", пише Франс прес.

Ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пък заяви, че е ясно, че, опитът да се дестабилизира обществото и да се започне братоубийствена гражданска война, "се е провалил", пише ТАСС.

Пригожин заяви, че няма да се предаде, Кадиров обеща да помогне на властите срещу бунта на "Вагнер"

Близо половин денонощие след началото на тези събития, президентът Владимир Путин излезе пред сънародниците си, определи действията на Пригожин като "нож в гърба" на руските войски в Украйна и се зарече, че няма да допусне повторение на гражданската война от 1917 година.

Путин заяви, че прекомерните лични амбиции са довели до предателство и измяна. Той посочи, че всеки вътрешен смут е смъртоносна опасност за руската държавност и предупреди, че действията за защита от тази опасност ще бъдат твърди.

"Това, с което имаме работа, е държавна измяна. Неудържимите амбиции и лични интереси доведоха до предателство към нашата страна и нашия народ и каузата, за която бойците и командирите на групата "Вагнер" се бориха и загинаха заедно с други военни части".

"Всички, които са поели по пътя на предателството, всеки, който  е готвил въоръжения метеж и е поел по пътя на шантажа и терористичните методи неминуемо ще понесат наказание. Ще отговарят и пред закона, и пред нашия народ. Въоръжените сили и другите държавни органи получиха необходимите заповеди".

Пригожин отговори, че президентът е дълбоко заблуден в твърденията си за предателство.

В ранния следобед очевидец съобщи за Ройтерс, че - въпреки разпоредената от властите антитерористична операция - колона "вагнеровци" е минала през Воронеж по най-прекия път към Москва. Магистралата в следващата област в направление към столицата - Липецка област, бе затворена от властите, а тамошният губернатор нареди на местните жители да не излизат от домовете си.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има три седмици без стачки. Повече от 500 членове на профсъюза на работещите в обществените и..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова.  Една от най-големите колекции от прояви е в Кипърския музей на народното изкуство. Днес той става..

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте ранени са в стабилно състояния и се лекуват в болница, уточнява от палестинското министерство на..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект "разбират малко за това как работят техните системи" и научните..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение една единствена украинска териториална бригада е трябвало да следи движенията на руснаците по..

публикувано на 17.05.24 в 22:59