Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват проверките "Безопасно лято 2023"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за поредна година започва проверка под мотото "Безопасно лято 2023". Проверката ще се извършва от инспектори на Главна дирекция "Надзор на пазара" в търговски обекти в цялата страна.

Кампанията започна от днес и ще продължи до края на месеца, каза пред БНР Мирослав Йотов - главен директор на ГД "Надзор на пазара" в ДАМТН. 

По думите му продуктите, които са обект на проверка това лято, са пояси и жилетки

"Целта на проверката е да се проследи дали са изпълнени изискванията на Закона за техническите изисквания към продуктите и наредбата, с която производителят да гарантира, че продуктите отговарят на европейските хармонизирани стандарти и определените изисквания за безопасност".

При констатиране на предлагане на продукти в нарушение и такива, които не покриват нормите за безопасност, се предприемат административно-наказателни действия и се налагат принудителни административни мерки, посочи Йотов. По думите му глобите за търговците в тези случаи са от 250 до 1000 лв. за всяко нарушение по отделно. За производители и вносители законодателят е предвидил имуществени санкции от 1000 до 10 000 лв. При повтаряне на нарушенията глобите се завишават. 

Често търговците търсят компенсации от производителите и вносители за наложените им имуществени санкции, отбеляза Мирослав Йотов. 

При констатиране на видими несъответствия продуктите се забраняват от продажба и унищожават, посочи още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Зарев

Владимир Зарев: Българската политическа класа е длъжна да намери някаква форма на извинение

Българската политическа класа  е длъжна да намери някаква форма на извинение  – нещо, което да обедини хората в обща идея и да носи бъдещност - да не разделя, а да обединява. Това заяви пред БНР писателят Владимир Зарев. "Културата е едно от нещата, които обединяват. Тази спасителна идея трябва да бъде всеобща.  Независимо дали..

публикувано на 09.06.24 в 15:45
Атанас Радев

Атанас Радев: Отговорността за управлението не е само на политическите партии

Отговорността за управлението не е само на политическите партии. Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Той даде обяснение за ниската избирателна активност , която беше и очаквана. "Напълно нормално е предвид времето, което има днес.  Галъп: Избирателната активност към 13 часа е около 16% Галъп: 10% избирателна активност..

публикувано на 09.06.24 в 15:00

Марио Холцнер: Очакваме инфлацията да продължи да спада

Въпреки сложната геополитическа обстановка икономиката в Централна и Източна Европа се стабилизира, а страните-членки на ЕС отчитат ръст. Това е основният извод на Института за икономически анализи във Виена, който публикува наскоро своята пролетна икономическа прогноза за 23 държави на Стария континент. "Покачва се покупателната способност и това..

публикувано на 08.06.24 в 13:19

ЕЦБ сваля лихвите за първи път от преди пандемията. Какво означава това?

Европейската централна банка намали завчера водещите си лихви с 25 базисни пункта за първи път от 2019 година. Решението беше очаквано, но срещна критики, защото инфлацията в еврозоната отново е възходяща. През май общият индекс е 2,6 на сто при 2,4 през април. Това породи въпроса дали не прибърза ЕЦБ с лихвеното намаление. 25 базисни пункта..

публикувано на 08.06.24 в 12:56
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21